UN: Svet je „izdao“ Gazu

UN: Svet je „izdao“ Gazu

Međunarodna zajednica do sada nije uspela da ispuni svoje osnovne humanitarne dužnosti i zaštiti civile u Gazi usred nastavljene kampanje izraelskog bombardovanja, izjavio je u četvrtak podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits. Humanitarna pomoć koju su obećale nacionalne vlade i razne humanitarne organizacije jedva stiže do stanovnika Gaze, dodao je on.

Izraelska „teška bombardovanja“ „postaju gora“, čak i u delovima enklave koji su trebali da budu bezbedni, a pomoć „jedva curi“, napisao je Grifits u saopštenju objavljenom na Ks (ranije poznatom kao Tviter).

„Pravila rata su jasna: civili moraju biti zaštićeni i imati osnovne stvari za preživljavanje, gde god da se nalaze i da li odluče da se presele ili ostanu“, naveo je zvaničnik, očigledno pozivajući se na poziv Izraela stanovnicima Gaze da se presele na jug usred nastavljeni vazdušni napadi.

Grifits, koji je i koordinator UN za hitnu pomoć, ranije je kritikovao izraelsku naredbu o evakuaciji, rekavši da ona „prkosi pravilima rata i osnovnoj humanosti“. Prisiljavanje „uplašenih i traumatizovanih civila“ iz njihovih domova usred intenzivnog bombardovanja „bez pauze u borbama i bez humanitarne podrške, opasno je i nečuveno“, rekao je on 13. oktobra.

Zvaničnik UN-a je u četvrtak ponovio da „sam svet ne uspeva da ispuni gola prava dela čovečanstva“, misleći na Gazu.

Njegove reči su usledile pošto je međunarodno telo moralo da smanji svoje operacije humanitarne pomoći u palestinskoj enklavi zbog nestašice goriva. Zapadni Jerusalim je zabranio uvoz goriva u Gazu od napada Hamasa 7. oktobra, uz obrazloženje da bi palestinska militantna grupa mogla da ga koristi u ofanzivne vojne svrhe.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, očekivalo se da će gorivo nestati u nekom trenutku u utorak, ali je deo pomoći uspeo da uđe u Gazu preko Egipta, uključujući hranu, vodu i medicinske potrepštine.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u utorak satelitsku fotografiju za koju tvrdi da prikazuje rezervoare sa 500.000 litara goriva u Gazi. „Pitajte Hamas da li možete da dobijete“, navodi se u postu.