EPA zabranjuje kancerogene hemikalije koje se nalaze u odmašćivačima, sredstvima za čišćenje

EPA zabranjuje kancerogene hemikalije koje se nalaze u odmašćivačima, sredstvima za čišćenje

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) predlaže da se zabrani hemikalija koja izaziva rak i koja se obično koristi kao sredstvo za čišćenje i odmašćivanje nameštaja.

Zabrana bi zabranila većinu upotrebe trihloretilena (TCE) u roku od jedne godine. Ograničena preostala komercijalna i industrijska upotreba bi se postepeno gasila tokom dužeg perioda i zahtevala bi strogu zaštitu radnika.

„Danas, EPA preduzima vitalni korak u našim naporima da unapredimo borbu protiv raka Moonshot predsednika Bajdena i zaštitimo ljude od raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih rizika“, rekla je zamenica administratora EPA Dženet Mekejb.

„Nauka je glasna i jasna o TCE. To je opasna toksična hemikalija i predlaženje da se zabrani zaštitiće porodice, radnike i zajednice“, rekao je Mekejb u saopštenju agencije.

Pored raka jetre i bubrega, zdravstveni rizici povezani sa toksinom uključuju poremećaj nervnog i reproduktivnog sistema i oštećenje razvoja fetusa, saopštila je EPA.

TCE se koristi u proizvodima za čišćenje i negu nameštaja, odmašćivačima, sredstvima za čišćenje kočnica i zaptivačima za popravku guma. EPA kaže da postoje sigurnije alternative.

Predlog je dat u skladu sa Zakonom o kontroli toksičnih supstanci. To bi zabranilo proizvodnju, preradu i distribuciju TCE-a za bilo koju upotrebu.

„TCE je ostavio toksično nasleđe u zajednicama širom Amerike. Danas, EPA preduzima veliki korak da zaštiti ljude od izloženosti ovoj hemikaliji koja izaziva rak“, rekao je Mihal Fridhof, pomoćnik administratora Kancelarije za hemijsku bezbednost i prevenciju zagađenja.

„Današnji predlog da se prekine ova nebezbedna, neograničena upotreba TCE će sprečiti buduću kontaminaciju zemljišta i vode za piće i obezbediti hemijsku bezbednost koju ova nacija zaslužuje“, dodao je Fridhof.

Duži prelazak na postepeno ukidanje TCE bi bio dozvoljen za kritične upotrebe od strane saveznih agencija, u separatorima baterija koji se koriste za pravljenje baterija za električna vozila i za proizvodnju određenih rashladnih sredstava dok industrija prelazi na rashladna sredstva koja su pogodnija za klimu.

Hemikalija se obično nalazi na lokacijama Superfunda kao zagađivač u zemljištu i podzemnim vodama.

Zdravstveni rizici su prisutni čak i pri veoma malim koncentracijama TCE, prema EPA. Ljudi koji žive u blizini objekata u kojima se TCE proizvodi i koristi imaju veći rizik od razvoja ovih zdravstvenih stanja.

EPA takođe predlaže da se omogući suštinska upotreba u laboratoriji i pravilno odlaganje TCE otpadnih voda narednih 50 godina, uz poštovanje zaštite na radnom mestu.

Agencija će uzimati javne komentare na predloženo pravilo 45 dana nakon objavljivanja u Federalnom registru. EPA takođe planira da organizuje javni vebinar za poslodavce i radnike. Svako može prisustvovati. Datum, vreme i informacije o registraciji biće objavljeni uskoro.