Važnost treninga snage za zdravlje starijih osoba

Važnost treninga snage za zdravlje starijih osoba

Novo istraživanje o starijem uzrastu i očuvanju mišićne snage naglašava potrebu za redovnim treninzima snage kako bi se održala funkcionalnost i kvalitet života tokom godina. Dok se ljudi stari, održavanje fizičke kondicije postaje ključno, a program treninga snage može biti od suštinskog značaja u sprečavanju problema poput sarkopenije, gubitka mišićne mase i funkcije povezane sa starenjem.

Dr. Zachari Gillen, priznati fiziolog vežbanja i specijalista za snagu i kondiciju, deli svoje stručno mišljenje o očuvanju mišića tokom starijih godina. Ističe da su i jednostavne svakodnevne aktivnosti poput penjanja uz stepenice, nošenja teških kesa namirnica ili igranja s unucima od suštinskog značaja za očuvanje funkcionalnosti.

Zdravstvene prednosti programa treninga snage su brojne, a uključuju smanjen rizik od sarkopenije, bolju isporuku hranljivih materija mišićima, i prevenciju hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Takođe naglašava da pravilno programiranje vežbi treba da bude prilagodljivo i sigurno, i da kvalifikovani stručnjaci mogu pomoći u izradi personalizovanih planova.

Preporuke Nacionalne asocijacije za snagu i kondiciju sugerišu da stariji odrasli trebaju raditi trening snage dva do tri puta nedeljno, uz raznolike vežbe i odgovarajuće pauze između setova. Dok čini se da to zahteva vreme, Dr. Gillen podseća da većina osoba može ostvariti ove prednosti sa samo nekoliko sati treninga nedeljno.

Iako se možda ne osećate kao da možete trčati polumaraton, svakodnevni napori kako biste ostali fizički aktivni mogu vam pomoći da se osećate bolje, duže zadržite svoju nezavisnost i stvorite posebne uspomene sa svojim najbližima.