Dodavanje imunoterapije režimu hemoterapije poboljšava preživljavanje kod pacijenata sa karcinomom mokraćne bešike

Dodavanje imunoterapije režimu hemoterapije poboljšava preživljavanje kod pacijenata sa karcinomom mokraćne bešike

Kliničko ispitivanje koje su zajedno vodili istraživači sa planine Sinai je prvo koje je pokazalo da je upotreba hemoterapije sa imunoterapijom rezultirala poboljšanim preživljavanjem pacijenata sa uznapredovalim tipom raka mokraćne bešike. Rezultati su istovremeno objavljeni u The Nev England Journal of Medicine i na godišnjem sastanku Evropskog društva za medicinsku onkologiju.

Nasumično ispitivanje faze 3, nazvano „CheckMate 901“, pokazalo je značajno poboljšane rezultate kod pacijenata koji su primali imunoterapiju nivolumab sa kombinacijom hemoterapije gemcitabina i cisplatina, u poređenju sa onima koji su primali samo kombinaciju hemoterapije.

Broj pacijenata koji nisu imali dokaze o bolesti nakon lečenja bio je skoro dvostruko veći u grupi koja je primala hemoterapiju nivolumabom, inhibitorom kontrolne tačke imunog sistema monoklonalnih antitela koji koristi imuni sistem za borbu protiv raka.

„Nijedan novi agens kada se doda hemoterapiji zasnovanoj na cisplatinu prve linije standardne nege nije poboljšao sveukupno preživljavanje kod metastatskog urotelnog karcinoma do sada“, rekao je Matthev Galski, MD, ko-direktor Centra izvrsnosti za rak mokraćne bešike u The Tisch Cancer Institute, deo Tisch Cancer Centra na Mount Sinai, i viši autor publikacije. „Ovi rezultati podržavaju nivolumab plus hemoterapiju zasnovanu na cisplatinu kao novi standardni pristup za lečenje metastatskog urotelnog raka.“

U ovom ispitivanju je učestvovalo ukupno 608 pacijenata. I ukupno preživljavanje i preživljavanje bez progresije bolesti bili su veći kod pacijenata na režimu imunoterapije i hemoterapije nakon skoro tri godine. Srednje trajanje potpunog odgovora kod ovih pacijenata bilo je 37,1 meseci u poređenju sa 13,2 meseca za pacijente koji su samo na hemoterapiji.