Otkrivena nova veza između dijabetesa i steatotične bolesti jetre

Otkrivena nova veza između dijabetesa i steatotične bolesti jetre

Kanadski naučnici su otkrili novu vezu između dve glavne metaboličke bolesti: dijabetesa i steatotične bolesti jetre, opšte poznate kao bolest masne jetre.

Objavljeno u Dijabetes , istraživanje ove dve bolesti profesorke medicine sa Univerziteta u Montrealu Dženifer Estal i njenog tima na Institutu za klinička istraživanja u Montrealu (IRCM) identifikuje potencijalne nove biomarkere i mete za terapiju.

Predvođena prvim autorom Aisimom Gunesom, naučnim saradnikom u Estallovoj laboratoriji, studija je otkrila abnormalno visoko prisustvo proteina zvanih sIL-6R i sgp130 u krvi pacijenata sa steatoznom bolešću jetre, a čak i viši nivo kod onih sa dijabetesom.

Tim je uspeo da utvrdi da visoki šećer i lipidi – koji se nalaze kod dijabetesa – pokreću različite tipove ćelija jetre da proizvode ove proteine, koji su uključeni u kontrolu upale.

Najupečatljivije je da je studija otkrila da je koncentracija sgp130 u krvotoku veoma dobar pokazatelj oštećenja jetre i kod muškaraca i kod žena, što sugeriše da bi ovaj protein takođe mogao biti dobar cirkulišući biomarker bolesti jetre.

Pogađajući jednu od četiri osobe, steatotična bolest jetre je metaboličko zdravstveno stanje u kojem se masno tkivo i ožiljno tkivo nakupljaju u jetri. Sa nekoliko očiglednih simptoma, poznato je da bolest uzrokuje značajno oštećenje jetre tokom vremena, što na kraju utiče na metabolizam lekova i detoksikaciju toksina, kao i povećava rizik od raka.

Bez osetljivih načina za merenje oštećenja jetre u ranim fazama, bolest je teško rano dijagnostikovati, kada je još uvek reverzibilna kroz ishranu, vežbanje ili lekove. Trenutni biomarkeri za steatotičnu bolest jetre otkrivaju samo kasnije stadijume bolesti jetre, a mnogi od njih se drugačije pokazuju kod muškaraca nego kod žena.

„Imamo dugogodišnji interes da razumemo kako je steatotična bolest jetre povezana sa dijabetesom tipa 2“, rekao je Estal, direktor IRCM-ove jedinice za istraživanje molekularnih mehanizama za dijabetes.

„Naša nova studija sugeriše moguće objašnjenje zašto je bolest masne jetre češća kod ljudi koji žive sa dijabetesom i zašto se čini da dijabetes pogoršava metaboličku bolest jetre. Takođe pruža obećavajući novi način za otkrivanje oštećenja jetre kod pacijenata sa metaboličkom bolešću, “ nastavio je Estal.

Gunes je dodao: „Naše otkriće novog i efikasnog biomarkera oštećenja jetre u ranijim fazama steatotične bolesti jetre moglo bi utrti put za nove neinvazivne testove za ranije dijagnosticiranje bolesti.

Pored tima u IRCM-u, projekat je uključivao veliku mrežu istraživača, kliničara i partnera pacijenata u mnogim različitim istraživačkim institutima, provincijama (Kvebek i Ontario) i zemljama (Kanada, Turska, Izrael).