Majka devojčice Nikoline stradale na pešačkom: Država nas je „izdala“

Majka devojčice Nikoline stradale na pešačkom: Država nas je „izdala“

Porodice žrtava saobraćajnih nesreća u Srbiji zahtevaju pooštravanje zakona i kazni za počinioce saobraćajnih prekršaja koji su doveli do smrtnih ishoda. Vera Janković, majka preminule Nikoline, koja je izgubila život nakon što je udario automobil na pešačkom prelazu u Kragujevcu, ističe da kazne u Srbiji za ovakva krivična dela smatraju nedovoljno strogim. Nikolina Janković imala je samo 13 godina kada je tragično izgubila život, a vozač koji je izazvao nesreću osuđen je na osam godina zatvora.

Nakon tragedije, porodica Nikoline organizovala je proteste, pokrenula onlajn peticiju i osnovala Udruženje roditelja dece stradalih u saobraćaju kako bi apelovali na državu da pooštri kaznenu politiku u saobraćaju. Međutim, do sada nema značajnih promena u zakonodavstvu, i porodice žrtava ističu da su izneverene na više nivoa.

Vera Janković, majka preminule devojčice, tvrdi da porodice žrtava imaju ograničena prava u krivičnim postupcima i da sudski procesi često završe s blagim kaznama. Kritikuje sudije koje izriču minimalne kazne za teška krivična dela protiv bezbednosti u saobraćaju, ističući da se u takvim slučajevima oseća kao da sudije nisu svesne ozbiljnosti zakona niti posledica svojih odluka.

Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, brani rad saobraćajne policije i ističe da je dobro urađen uviđaj u slučaju Nikoline Janković, a nakon njega je izrečena kazna od osam godina zatvora za vozača. Međutim, Vera Janković tvrdi da je uviđaj bio problematičan, a brojni dokazi su doprineli donošenju presude.

Nedostatak promena u zakonodavstvu i nedovoljno stroge kazne za počinioce saobraćajnih prekršaja koji dovode do smrti učesnika u saobraćaju ostaju gorući problem i izazov za porodice žrtava i organizacije koje se bore za pooštravanje zakona u Srbiji.