Stotine poginulih u eksploziji u bolnici u Gazi, rasplamsavanje protesta na Zapadnoj obali

Stotine poginulih u eksploziji u bolnici u Gazi, rasplamsavanje protesta na Zapadnoj obali

Oko 500 Palestinaca je ubijeno u eksploziji u bolnici u Gazi u utorak, za koju palestinske zdravstvene vlasti kažu da je izazvana izraelskim vazdušnim udarom, ali da je izraelska vojska okrivila neuspelo lansiranje rakete palestinske militantne grupe.

Eksplozija je bila najkrvaviji pojedinačni incident u Gazi otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdnu kampanju bombardovanja gusto naseljene teritorije u znak odmazde za smrtonosni prekogranični napad Hamasa na južne izraelske zajednice 7. oktobra.

To se dogodilo uoči posete američkog predsednika Džoa Bajdena Izraelu kako bi pokazao podršku zemlji u njenom ratu sa Hamasom, islamističkom grupom koja vlada Pojasom Gaze, i da bi čuo kako Izrael planira da minimizira civilne žrtve.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri ko je odgovoran za eksploziju.

Ministarka zdravlja u vladi Gaze koju vodi Hamas, Mai Alkaila, optužila je Izrael za masakr. Šef civilne odbrane Gaze rekao je da je ubijeno 300 ljudi, a zvaničnik ministarstva zdravlja rekao je da je 500 ubijeno.

Pre incidenta u utorak, zdravstvene vlasti u Gazi saopštile su da je najmanje 3.000 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju koje je trajalo 11 dana koje je počelo nakon što su Hamasovi militanti upali u izraelske gradove i kibuce 7. oktobra, ubivši više od 1.300 ljudi, uglavnom civila.

Međutim, izraelska vojska je negirala odgovornost za eksploziju u bolnici Al-Ahli al-Arabi u gradu Gaza, ukazujući da je bolnica pogođena neuspelim raketnim lansiranjem palestinske vojne grupe Islamski džihad u enklavi.

„Analiza operativnih sistema ID ukazuje da su teroristi ispalili baraž raketa u Gazi, prolazeći u neposrednoj blizini bolnice Al Ahli u Gazi u trenutku kada je pogođena“, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga.

[1/9] Palestinci traže žrtve ispod ruševina zgrade uništene izraelskim napadima u Kan Iounisu u južnom pojasu Gaze, 17. oktobra 2023. REUTERS/Mohamed Salem dobijaju licencna prava

„Obavještajne informacije iz više izvora koje imamo u našim rukama pokazuju da je Islamski džihad odgovoran za neuspjelo lansiranje rakete koja je pogodila bolnicu u Gazi“, dodao je portparol.

Daud Šehab, portparol Islamskog džihada, rekao je za Rojters: „Ovo je laž i izmišljotina, potpuno je netačno. Okupacija pokušava da pokrije užasan zločin i masakr koji su počinili nad civilima.”

Tokom poslednjeg sukoba između Izraela i Hamasa 2021. godine, Izrael je rekao da su Hamas, Islamski džihad i druge militantne grupe ispalile oko 4.360 raketa iz Gaze, od kojih je oko 680 palo ispod Izraela i u Pojas Gaze.

U okupiranom gradu Ramala na Zapadnoj obali, palestinske snage bezbednosti ispalile su suzavac i šok granate kako bi rasterale demonstrante koji su bacali kamenje i skandirali protiv predsednika Mahmuda Abasa dok je narod kipnuo nakon eksplozije.

Sukobi sa palestinskim snagama bezbednosti izbili su u nekoliko drugih gradova na Zapadnoj obali, kojom upravljaju Abasove palestinske vlasti, kasno u utorak, rekli su svedoci.

Bez obzira na to ko je odgovoran za eksploziju u bolnici, za koju je Hamas rekao da je ubio pacijente, žene i decu i druge koji su ostali bez krova nad glavom zbog izraelskog bombardovanja, verovatno će uložiti još složenije diplomatske napore da obuzda krizu.

Abas je otkazao planirani sastanak sa Bajdenom nakon eksplozije, rekao je visoki palestinski zvaničnik.

Taj sastanak je trebalo da se održi u Jordanu, gde Abas ima rezidenciju, ali je palestinski zvaničnik rekao da se vraća u Ramallu, sedište svoje vlade na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nakon što su zvaničnici Hamasa prvobitno za eksploziju u bolnici od utorka okrivili izraelski vazdušni napad, arapske zemlje, Iran i Turska brzo su je osudile. Palestinski premijer je to nazvao „strašnim zločinom, genocidom“ i rekao da zemlje koje podržavaju Izrael takođe snose odgovornost.