Li Ming: Posle foruma u Pekingu odnosi Srbije i Kine biće podignuti na novi nivo

Li Ming: Posle foruma u Pekingu odnosi Srbije i Kine biće podignuti na novi nivo

Novoimenovani ambasador Kine u Beogradu Li Ming izjavio je danas da veruje da odnosi Srbije i Kine mogu da budu na još višem nivou.

Iako je lestvica visoko podignuta, a saradnja šira, bogatija i inovativnija Ming je naglasio da očekuje da će učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i Put” u Pekingu, kao i na prethodna dva, kinesko-srpske odnose podići na novi nivo.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridaje veliki značaj odnosima Kine i Srbije i saradnji Pojas i put, a prisustvovao je i na prva dva foruma, čime je kinesko-srpske odnose podigao na novi nivo. Verujem da će naše dve strane postići novi konsenzus i nove rezultate u raznim oblastima kao što su politika, ekonomija i trgovina i kultura”, naveo je ambasador Li Ming u intervjuu za Tanjug u kojem je govorio o predstojećem Forumu “Pojas i put”, odnosu naše dve zemlje “koje se međusobno razumeju i podržavaju u pitanjima od vitalnog interesa”, kao i o ciljevima i planovima koje ima kao ambasador u Beogradu.

Ambasador je naveo da će Treći forum za međunarodnu saradnju Pojas i put biti održan 17. i 18. oktobra u Kini i dodao da će tom skupu, koji će se odvijati u svetlu 10. godišnjice inicijative “Pojas i put”, a što ga, kako je dodao, čini još značajnijim, prisustvovati predstavnici više od 130 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija.

Na pitanje koje će teme biti u fokusu, koja su očekivanja Pekinga od Foruma i koliko je značajno to što predsednik Vučić putuje u Kinu, ambasador kaže da očekuju da će lideri i predstavnici raznih zemalja i međunarodnih organizacija, koji se okupe u Pekingu da razgovaraju o miru i razvoju, dodatno produbiti i konsolidovati kvalitetnu saradnju oko zajedničke saradnje „Pojas i put”.

Nakon svečanog otvaranja uslediće tri podforuma na visokom nivou o temama interkonekcije, zelenog razvoja i digitalne ekonomije, kao i šest tematskih foruma o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji, rekao je Li Ming i dodao da ovaj saziv foruma karakterišu široka lepeza tema i bogat sadržaj koji pokriva glavne oblasti saradnje Kine i zemalja učesnica.

“Verujemo da će predstavnici različitih zemalja, fokusirajući se na teme, ostvariti više komunikacija i produbiti saradnju, kako bi zajedno dali novi doprinos razvoju globalne ekonomije”, rekao je ambasador.

Sa predsednikom će u Peking otputovati do sada najbrojnija delegacija, a na pitanje koje sporazume možemo očekivati, da li će među njima biti i onaj o slobodnoj trgovini, za koji je predsednik Vučić rekao da će drastično podići i promeniti bilateralne odnose Srbije i Kine, ambasador izražava uverenje da će se postići novi konsenzus i rezultati u različitim oblastima kao što su politika, ekonomija, trgovina i kultura.