Nema prekida ruskih udara na ukrajinski grad Avdijevku

Nema prekida ruskih udara na ukrajinski grad Avdijevku

Ruska vojska je u subotu nastavila sa žestokim napadima na grad Avdijevku na istoku Ukrajine, uz granatiranje toliko žestoko da ekipe hitne pomoći nisu bile u stanju da izvuku mrtve iz porušenih zgrada, rekao je najviši administrativni zvaničnik grada, prenosi Rojters.

Bio je to peti dan za redom napada na grad u industrijskom srcu Ukrajine, Donbasu, žarištu 19-mesečne invazije Moskve na njenog suseda.

I Rusija i Sjedinjene Države opisali su porast nasilja oko Avdijevke kao novu rusku ofanzivu.

Borbe su intenzivirane u drugim sektorima fronta dugog 1.000 km. Jedan najviši ukrajinski komandant rekao je da su se sukobi severnije „značajno pogoršali“, dok je drugi rekao da se ruski gubici povećavaju u južnim sektorima rata.

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdijevke, rekao je da su stanovnici doživeli retku noćnu predah od vazdušnih napada, ali da su napadi nastavljeni u zoru.

„Udaraju sa svime što imaju. Pucnjava, artiljerija, višecevni bacači raketa, minobacači i mnogo aviona“, rekao je Barabaš nacionalnoj televiziji.

Sve spasilačke operacije su obustavljene, rekao je on, zbog izveštaja o ljudima za koje se veruje da su zarobljeni ispod ruševina zgrada koje su sravnjene sa granatiranjem i vazdušnim udarima.

„Operacije se ne mogu odvijati u takvim uslovima. Strašno je otići jer je put pod vatrom. A nije lakše ostati jer nema mesta, nema podruma koji može da izdrži udare.“

Barabaš je rekao da je 1.620 stanovnika ostalo u Avdijevki, gradu sa velikom koksarnom i predratnim stanovništvom od 32.000.

Oleksandar Stupun, vojni portparol, rekao je da je Avdijevka važna za Moskvu „jer je to jedina šansa da se pokaže neka vrsta pobede. Oni nemaju druge opcije“.

Ruske snage u tom području, rekao je za nacionalnu televiziju, „povećavaju se četiri dana zaredom. Zato se neprijatelj sveti civilnom stanovništvu“.

Grad, 20 km (12 milja) zapadno od grada Donjecka koji drže Rusi, postao je parola otpora. Odbila je napade 2014. godine kada su separatisti koje podržava Rusija zauzeli područja istočne Ukrajine i od tada je podvrgnuta ozbiljnom utvrđenju.

Četvoromesečna ukrajinska kontraofanziva je donekle napredovala i na istoku, u blizini razorenog grada Bahmuta, koji su ruske trupe zauzele u maju, i na jugu, gde se Kijev nada da će stići do Azovskog mora. Ali dobici su bili inkrementalni.

Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, posetio je trupe u blizini Kupijanska severnije i rekao da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke.

„Glavni cilj neprijatelja je poraz grupe naših trupa, opkoljavanje Kupijanska i dolazak do reke Oskil“, navodi se u vojnoj platformi.

Četvoromesečna ukrajinska kontraofanziva je postigla određeni napredak na istoku, u blizini Bahmuta, i na jugu, gde se Kijev nada da će stići do Azovskog mora, ali dobici su sve veći.

General Oleksandar Tarnavski, šef snaga na jugu, napisao je na Telegramu da ukrajinske trupe napreduju ka jugu i da ruske žrtve „nastavljaju da rastu“.