Američka administracija u završnoj fazi revizije pravila o izvozu čipova u Kinu

Američka administracija u završnoj fazi revizije pravila o izvozu čipova u Kinu

Prema vladinim izvorima i saopštenju, ažurirano pravilo koje ograničava izvoz američke opreme za proizvodnju čipova u Kinu je u završnoj fazi revizije. Ovo je jasan znak da Bajdenova administracija namerava uskoro pooštriti ograničenja za izvoz čipova u Kinu.

Rojters je ranije izvestio da su američki zvaničnici upozorili Kinu u poslednjim nedeljama da treba da se pripremi za ažuriranje pravila koja ograničavaju isporuke poluprovodničke opreme i naprednih AI čipova u Kinu tokom ovog meseca.

Ažuriranje pravila će dodati nova ograničenja i zatvoriti rupe u postojećim pravilima koja su prvi put objavljena 7. oktobra 2022. godine. Ova pravila su izazvala negodovanje Pekinga i dodatno zaoštrila odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Uredba pod nazivom „Kontrola izvoza proizvodnih predmeta poluprovodnika, izmene liste entiteta“ objavljena je na veb stranici Kancelarije za upravljanje i budžet (OMB) u sredu.

Izvor koji je želeo ostati anoniman potvrdio je da se objava odnosi na očekivano ograničenje slanja alata za proizvodnju čipova u Kinu.

Pravila o kontroli izvoza obično ne objavljuje OMB dok ne postoji dogovor između ministarstava za državu, odbranu, trgovinu i energetiku o njihovom sadržaju, kako su naveli bivši zvaničnici.

Očekuje se da će se pridružujuće pravilo koje ažurira ograničenja za izvoz naprednih čipova koji se koriste za veštačku inteligenciju takođe objaviti u skorije vreme. Izvor je naveo da Bajdenova administracija namerava da objavi oba pravila istovremeno. Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država se suzdržalo od davanja komentara na ovu temu.