Makedonski ministar: Preispitati učešće u „Otvorenom Balkanu“ ako je Srbija umešana u napad

Makedonski ministar: Preispitati učešće u „Otvorenom Balkanu“ ako je Srbija umešana u napad

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, izrazio je zabrinutost i naveo da bi njegova zemlja trebalo da preispita svoje učešće u regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“ ako se dokaže da je Srbija na bilo koji način umešana u nedavni napad na severu Kosova. Osmani je ovo izjavio u intervjuu za Televiziju Telma.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ ima za cilj promociju regionalne saradnje i pomirenja među zemljama Balkana. Međutim, ministar Osmani naglasio je da bi takva saradnja bila onemogućena ukoliko bi se potvrdila umesnost Srbije u napad na Kosovo koji se dogodio 24. septembra.

„To je bila dobronamerna ideja. Međutim, mislim da posle dešavanja na Kosovu 24. septembra, smatram da Srbija treba da napravi napor da dokaže da nije umešana u taj događaj, jer ako postoji bilo kakvo državno mešanje, to pravi nemogućim naše učešće i drugih zemalja u regionu zato što je ideja Otvorenog Balkana, pre svega, bila pomirenje,“ rekao je ministar Osmani.

Napad na severu Kosova izazvao je velike tenzije između Srbije i Kosova, a regionalni lideri pozivaju na smirivanje situacije i izbegavanje eskalacije sukoba. Osmani je izrazio nadu da će se dokazati da nema državne umešanosti u incidentu, ali je isto tako istakao da bi Severna Makedonija i druge zemlje u regionu trebalo pažljivo razmotriti svoje dalje učešće u inicijativi „Otvoreni Balkan“ ukoliko se dokaže suprotno.

Očekuje se da će istraga o napadu na severu Kosova pružiti više informacija o eventualnoj ulozi Srbije u ovom incidentu, a regionalna situacija ostaje napeta dok lideri i međunarodna zajednica pozivaju na suzdržanost i diplomatsko rešenje.