Napetosti na Kosovu zahtevaju političko rešenje

Napetosti na Kosovu zahtevaju političko rešenje

Vest: Koordinator Nacionalnog konventa za Evropsku uniju za poglavlje 35, Dragiša Mijačić, istakao je da je jedini put za rešavanje sve kompleksnije situacije na Kosovu politički pristup. Međutim, postavlja se pitanje da li Priština želi da srpska zajednica igra ključnu ulogu u ovom procesu.

U međuvremenu, analitičar Agon Malići je naglasio da Srbija snosi odgovornost za stvaranje konteksta u kojem se nedavni napad u Banjskoj dogodio. Malići je tokom onlajn debate „Odnosi na tački ključanja, kako u dijalogu Beograda i Prištine posle napada u Banjskoj“ ukazao na jasne dokaze koji ukazuju na podršku državnih struktura Srbije organizovanoj, naoružanoj grupi koja je destabilizovala Kosovo, bez obzira na Beogradovu distancu od njih.

Analitičar Malići je dalje izneo da se u Prištini trenutno vodi široka diskusija o ciljevima akcije u Banjskoj. Pitanje koje se postavlja jeste da li je njen cilj bio uspostaviti novu stvarnost na terenu, stvoriti teritoriju pod kontrolom te grupe ili otvoriti kanale za krijumčarenje oružja.

Sve ovo ukazuje na potrebu za ozbiljnim političkim dijalogom između Beograda i Prištine kako bi se rešile postojeće napetosti i pronašlo trajno rešenje za Kosovo.