Trening mišića karličnog dna nije bolji od treninga bešike za preaktivnu bešiku

Trening mišića karličnog dna nije bolji od treninga bešike za preaktivnu bešiku

Za žene sa simptomima preaktivne bešike, nadgledani trening mišića dna karlice (PFMT) ne pruža dodatno poboljšanje u odnosu na trening bešike, prema studiji objavljenoj na mreži 18. septembra u časopisu Neurologija Urodinamika.

Silvia Monteiro, sa Fakulteta medicinskih nauka Državnog univerziteta Kampinas u Brazilu, i kolege su sproveli randomizovano kontrolisano kliničko ispitivanje kako bi uporedili efekat treninga bešike u odnosu na trening bešike sa PFMT kod 63 žene sa simptomima preaktivne bešike (31 i 32 žene, respektivno). Tokom 12 uzastopnih nedelja, žene su dobile obuku za bešiku kod kuće. Grupa za trening bešike + PFMT je takođe obavljala nadgledani PFMT jednom nedeljno i dobijala uputstva za izvođenje kućnih vežbi.

Istraživači su otkrili da grupe nisu imale značajnu razliku u pogledu urinarnih simptoma, uključujući učestalost mokraće tokom dana, nokturiju, urgentnu potrebu za mokrenjem ili ukupan rezultat Međunarodne konsultacije o inkontinenci prekomerno aktivnoj bešici.

„Čini se da su ovakvi nalazi relevantni za programe javnog zdravlja, s obzirom na to da se strategije treninga mokraćne bešike mogu koristiti kao jeftin tretman za preaktivnu bešiku“, pišu autori. „Za buduće studije, preporučujemo da se ugradi analiza isplativosti.“