Prodavci u Velikoj Britaniji zahtevaju akciju vlade u vezi sa porastom kriminala

Prodavci u Velikoj Britaniji zahtevaju akciju vlade u vezi sa porastom kriminala

Oko 88 britanskih maloprodajnih lidera, uključujući šefove Tesco, Sainsburi’s i Marks & Spencer, potpisali su pismo ministrici unutrašnjih poslova Sueli Braverman , zahtevajući akciju zbog rastuće stope maloprodajnog kriminala, prenosi Rojters.

Rast kriminala sve više postaje političko pitanje u Britaniji uoči očekivanih nacionalnih izbora 2024.

Industrijska lobistička grupa Britanski maloprodajni konzorcijum (BRC) saopštila je da je njeno istraživanje o kriminalu iz 2023. pokazalo da su se incidenti nasilja i zlostavljanja prema maloprodajnim radnicima skoro udvostručili u poređenju sa nivoima pre pandemije na 867 incidenata svakog dana u 2021/22.

Takođe je obim krađe u maloprodaji iznosio 953 miliona funti (1,2 milijarde dolara), uprkos preko 700 miliona funti u potrošnji na prevenciju kriminala od strane trgovaca.

„Situacija se očigledno pogoršala; odvojeno istraživanje članova BRC-a 2023. pokazalo je da je nivo krađe u prodavnicama u 10 većih gradova porastao u proseku za 27 odsto“, navodi se.

Uoči početka godišnje konferencije vladajuće Konzervativne partije u Mančesteru u nedelju, u pismu se navode dva zahteva maloprodajne industrije prema vladi.

Želi da vlada stvori samostalno krivično delo napada ili zlostavljanja radnika u maloprodaji, sa strožim kaznama za prestupnike. Ovo bi zahtevalo da policijske snage evidentiraju sve incidente maloprodajnog kriminala.

Industrija takođe želi da policijske snage širom Velike Britanije daju veći prioritet maloprodajnom kriminalu.

„Vreme je da vlada sprovede svoje reči u delo“, rekla je Helen Dikinson, izvršna direktorka BRC-a.

Ranije ovog meseca, John Levis Partnership, vlasnik robnih kuća i supermarketa Vaitrose, rekao je da Britanija doživljava „epidemiju“ krađe u prodavnicama, sa sopstvenim „smanjivanjem“, uglavnom krađom, koja je porasla za 12 miliona funti u prvoj polovini.

Slično, lanci odeće Primark i Next rekli su da su njihove profitne marže pogođene povećanom krađom, dok je supermarket Tesco rekao da ga je porast kriminala u prodavnicama naveo da svom osoblju ponudi kamere za telo. Aldi takođe testira kamere.