Zelenski: Naša država će biti jedan od ključnih svetskih proizvođača oružja

Zelenski: Naša država će biti jedan od ključnih svetskih proizvođača oružja

Ukrajina će postati jedan od ključnih svetskih proizvođača naoružanja i odbrambenih sistema – a to je potencijal koji se već ostvaruje.

„Održan je prvi forum odbrambene industrije. Bio je izuzetno uspešan… Naš novi format sa odbrambenim kompanijama – Savez odbrambenih industrija – od ove večeri obuhvata 38 kompanija članica. Oni predstavljaju 19 zemalja“, rekao je Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

Zelenski je rekao da su među učesnicima bile SAD, Velika Britanija, Nemačka, Švedska, Danska, Holandija, Kanada, Bugarska, Australija, Belgija, naši baltički prijatelji – Litvanija, Letonija i Estonija, kao i Češka, Severna Makedonija, Slovačka, Španija, Hrvatska i Finska.

Prema rečima predsednika, ukrajinski proizvođači su na Forumu potpisali 20 dokumenata sa partnerskim kompanijama i „svaki takav dokument onda postaje nova proizvodnja ili unapređenje postojeće saradnje“.

„Sve u svemu, više od 250 kompanija učestvovalo je na našem Forumu odbrambene industrije – a ovaj forum je samo prvi te vrste. Među njima je bilo desetine ukrajinskih kompanija… Naša zemlja će postati jedan od ključnih svetskih proizvođača naoružanja i odbrambenih sistema. I to više nije samo ambicija ili perspektiva, to je potencijal koji se već ostvaruje. Zahvalan sam svima čiji rad dovede do ovakvih rezultata za Ukrajinu!“ naglasio je predsednik.

Kako je saopšteno, prvi Međunarodni forum odbrambene industrije (DFNC1) održan je u Kijevu. Na forumu su učestvovali proizvođači tenkova, artiljerije, dronova, municije, programeri inovativnog softvera i vlasnici jedinstvenih kompleksnih tehnologija iz partnerskih zemalja. Učestvovale su i ukrajinske državne i privatne kompanije odbrambenog i industrijskog sektora – kako granane grupe kompanija, tako i odbrambeno-tehnološki startapi.