Kako se osloboditi polenske groznice od jesenskih alergija

Kako se osloboditi polenske groznice od jesenskih alergija

Jesen je sezona promena, sa zelenim lišćem koje dobija boju i temperaturama se hlade. Takođe je sezona polenske groznice ili alergijskog rinitisa.

Dakle, kako ljudi sa jesenskim alergijama mogu dobiti olakšanje? Dr Džejms Li, alergolog klinike Mejo, ima više u ovom Minutu klinike Mejo.

„Jesen je veoma uobičajena sezona za pojavu sezonskih alergija“, kaže dr Li.

A ambrozija je obično najveći krivac.

„Ako alergična osoba sa osetljivošću na ambroziju izađe napolje, ona udahne zrnca polena ambrozije — male proteine polena biljaka — koja padaju u sluzokožu nosa“, kaže dr Li. „A kod te alergične osobe postoji inflamatorni odgovor ili alergijski odgovor koji izaziva otok, curenje iz nosa i stvaranje sluzi“ — što zagorčava život ljudima sa sezonskim alergijama.

„Nazalna kongestija, kijanje, curenje iz nosa, možda svrab u nosu ili ustima, kao i slični simptomi oka – suze, pocrvene ili svrbe,“ kaže dr Li.

Prvi korak u dobijanju olakšanja: Smanjite svoju izloženost ograničavanjem vremena na otvorenom kada je broj polena visok. Drugo: Probajte lekove bez recepta, kao što su antihistaminici, dekongestivi i sprejevi za nos protiv alergija, koji mogu pomoći u kontroli simptoma. A ako to ne pomogne, zakažite pregled kod zdravstvenog radnika, kao što je alergolog.

„Proći ćemo kroz testove na alergiju, a jedan od tretmana o kojem ćemo bar pričati biće vakcine protiv alergija“, kaže dr Li. „A isplata je što se njihovi simptomi alergije mogu značajno poboljšati.“