Greška pilota, problemi sa obukom bili su faktori nesreće na Aljasci koja je ubila češkog milijardera

Greška pilota, problemi sa obukom bili su faktori nesreće na Aljasci koja je ubila češkog milijardera

Verovatni uzrok nesreće u heli skijanju na Aljasci 2021. godine u kojoj su poginuli češki milijarder i još četiri bila je neuspeh pilota da adekvatno reaguje na uslove beljenja, zaključuje se u saveznom izveštaju o nesreći objavljenom u sredu, piše AP.

U izveštaju Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja utvrđeno je da faktori doprinose „neadekvatan program obuke pilota” od strane operatera helikoptera i „nedovoljan nadzor” inspektora Federalne uprave za vazduhoplovstvo.

Jedna osoba je preživjela nesreću, a kašnjenje u obavještavanju timova za potragu i spašavanje doprinijelo je ozbiljnosti njegovih povreda, koje su uključivale „velika oštećenja obe ruke od promrzlina“, navodi se u izvještaju.

Porodica Petra Kelnera, koji je u vreme nesreće bio najbogatiji čovek u Češkoj, podnela je ove godine tužbu državnom sudu protiv operatera helikoptera Soloj Helicopters i drugih.

Predstavnici Soloja rekli su da je letelica pod ugovorom sa planinskom kućom Tordrilo da preveze grupu iz privatne kuće u Vasili, severno od Enkoridža, do planine Čugač na heli skijanje, navodi se u izveštaju. Triumvirate LLC, koji poseduje i upravlja Tordrillo Mountain Lodge, takođe je tuženi u tužbi.

Soloi Helicopters uputili su zahtev za komentar na izveštaj NTSB portparolu, koji nije odmah odgovorio u sredu. Poruka u kojoj se traži komentar takođe je poslata FAA.

Poginuli u nesreći su Kelner (56) i Benjamin Larochaik (50) iz Češke Republike; vodiči Gregori Harms, 52, iz Kolorada, i Sean McManami, 38, iz Girdvood, Aljaska; i pilot Zachari Russell, 33, iz Anchoragea. David Horvat iz Češke Republike je preživeo. On je takođe podneo tužbu u vezi sa mukom.

Horvat je rekao istražiteljima da je Rasel pokušao da sleti na greben, pre nego što je trebalo da bude poslednje skijanje tog dana, ali da je helikopter poleteo i pokušao drugo sletanje. Tokom drugog pokušaja, rekao je Horvat, sneg je bio slab, ali je helikopter postao „zagušen maglom zbog čega je izgledao kao mala bela soba“, a zatim je letelica udarila u greben i otkotrljala se nizbrdo, navodi se u izveštaju.

Horvat se takođe prisetio da je drugi putnik tri puta viknuo „ne radi to“ neposredno pre sudara.

„Sećanje putnika na uslove neposredno pre nesreće bilo je u skladu sa uslovima beljenja izazvanim pranjem rotora dok je helikopter lebdeo blizu grebena“, navodi se u izveštaju. „Dakle, pilot je verovatno iskusio uslove zatamnjenja tokom drugog pokušaja sletanja, što je dovelo do toga da izgubi vizuelnu referencu sa grebenom i rezultiralo je udarom helikoptera na teren.

U izvještaju NTSB-a se navodi da je Soloi imao „neadekvatan program obuke pilota i provjere sposobnosti pilota“, za koje je utvrdio da doprinose faktoru, zajedno sa „nedovoljnim nadzorom operatera“ od strane inspektora FAA koji uključuje „odobrenje programa obuke pilota operatera a da se ne uveri da ispunjava uslove“.

Inspektor je imao ranije veze sa Solojem, uključujući i kao bivši pilot, navodi se u izveštaju. Ali NTSB je rekao da nema dovoljno dokaza da se utvrdi da li je prethodni radni istorijat inspektora bio faktor „u adekvatnom nadzoru“.