Kfor: Kosovska policija, Euleks i Kfor koordinisano delovali u Banjskoj

Kfor: Kosovska policija, Euleks i Kfor koordinisano delovali u Banjskoj

Komanda međunarodne misije na Kosovu je potvrdila da je Kosovska policija u Banjskoj intervenisala u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, kao prvi odgovorni entitet za sprovođenje zakona u tom području. Tokom ove operacije, prisustvo trupa Kfora je bilo evidentno, a trupe Kfora su pažljivo nadgledale situaciju i bile spremne za brzu reakciju ako je to bilo potrebno. Ova akcija se odvijala u bliskoj koordinaciji između Kosovske policije, Euleksa i Kfora, pri čemu su ovi entiteti delovali kao prvi, drugi i treći odgovor na situaciju.

Komandant Kfora ostaće u redovnom kontaktu sa svim relevantnim stranama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija, kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Kfor će nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine, obezbeđujući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Takođe, Kfor će nastaviti da pruža bezbednosni okvir koji je neophodan za napredovanje dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU ostaje jedini način za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje trajnog rešenja koje poštuje prava svih zajednica na Kosovu.