Erdogan zahteva F-16 za proširenje NATO-a

Erdogan zahteva F-16 za proširenje NATO-a

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da ratifikacija kandidature Švedske od strane Ankare zavisi od toga da li će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ispuniti svoje obećanje da će odobriti prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj.

„Turski parlament će imati konačnu reč o članstvu Švedske u NATO-u“, rekao je Erdogan novinarima na letu iz Azerbejdžana u ponedeljak. „Ako [Vašington] održe svoja obećanja, naš parlament će održati i svoje obećanje.

Vašington je izbacio Tursku iz programa kupovine borbenih aviona F-35 2019. godine, zbog kupovine sistema protivvazdušne odbrane S-400 ruske proizvodnje od strane Ankare. Umesto toga, Ankara je zatražila kupovinu od 20 milijardi dolara koja bi uključivala nove lovce F-16, koje je napravio Lockheed Martin, kao i oko 80 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće ratne avione.

U julu je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obećala da će nastaviti sa prodajom F-16, nakon što se Ankara složila da prestane da opstruira pristupanje Švedske NATO-u. Međutim, grupa američkih poslanika, uključujući bivšeg predsednika Senatskog komiteta za spoljne poslove Boba Menendeza pogođenog skandalom, zapretila je da će blokirati sporazum o avionu.

„Jedan od naših najvažnijih problema u vezi sa F-16 bile su aktivnosti američkog senatora Boba Menendeza protiv naše zemlje“, rekao je Erdogan u ponedeljak, dodajući da „Menendezov izlazak nam daje prednost, ali pitanje F-16 nije pitanje koje zavisi samo od Menendeza.”

Menendez je prošle nedelje optužen u federalnom slučaju za navodnu korumpiranu vezu i primanje mita u korist strance. Dok je bio primoran da podnese ostavku na funkciju predsednika komiteta, zvaničnik je tvrdio da je nevin i odbio je da napusti Kongres SAD.

Švedska i njen nordijski sused, Finska, podneli su zahtev za ulazak u NATO u maju 2022, nakon početka sukoba u Ukrajini. Međutim, dok je Helsinki u aprilu postao član vojnog bloka predvođenog SAD, kandidatura Stokholma ostaje u limbu zbog oklevanja Mađarske i Turske.

Erdogan je mesecima koristio pravo veta, tvrdeći da ne čini dovoljno da izruči ljude povezane sa kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama. Zauzvrat, neki američki senatori prete da će blokirati dogovor o F-16 ukoliko Ankara ne odobri kandidaturu Švedske.