Četiri nova receptora mogu povezati rak endometrijuma sa PCOS

Četiri nova receptora mogu povezati rak endometrijuma sa PCOS

Novi istraživački rad pod nazivom „Transkriptomska analiza identifikuje četiri nova receptora koji potencijalno povezuju rak endometrijuma sa sindromom policističnih jajnika i generiše transkriptomski atlas objavljen je u Oncotargetu.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je povezan sa 3 do 4 puta povećanim rizikom od raka endometrijuma (EC), ali molekularni mehanizmi su nejasni. Povećanje regulacije IGF1 gena u endometrijumu PCOS može povećati rizik od EK, ali to je neizvesno. U ovoj novoj studiji, istraživači Fatma Alkutami, Mahmood Hachim, Charlie Hodgman i Villiam Atiomo sa Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Mohamed Bin Rashid i Univerziteta u Notingemu imali su za cilj da istraže veze između EC i PCOS, analizirajući javno dostupne transkriptomske podatke.

„Prvobitni cilj ove studije bio je da se ispitaju veze između EC i PCOS, analizom javno dostupnih transkriptomskih podataka i istraživanjem ekspresije gena IGF-1 i IGFBP u endometrijumu žena sa PCOS i EC u poređenju sa normalnim endometrijumom“, objašnjavaju istraživači.

NCBI Gene Ekpression Omnibus je korišćen za identifikaciju relevantnih studija. Diferencijalno izraženi geni (DEG) su identifikovani i analizirani korišćenjem Metascape-a da bi se identifikovali putevi od interesa. PCOS DEG koji kodiraju proteine izlučene u krv identifikovani su korišćenjem baze podataka o proteinima krvi Atlasa ljudskih proteina.

EC DEG koji su ćelijski receptori identifikovani su korišćenjem EcoTiper-a. Oni su ukršteni da bi se identifikovalo koji EC receptori stupaju u interakciju sa proteinima koje luče PCOS. U EC je identifikovano sedam receptora, ali su samo geni PTPRF, ITGA2, ITGA3 i ITGB4 eksprimirani na epitelnim ćelijama. Obogaćivanje ovih gena pokazalo je da je glavni i uobičajeni put uključen u signalni put PI3K-AKT koji je bio u skladu sa vezom između PCOS i EC. Međutim, IGF1 je bio smanjen u PCOS i EC.

„Naši zaključci u ovoj fazi ne podržavaju vezu između IGF-1 i IGFBP gena u PCOS-u i EC-u. Međutim, identifikovali smo četiri nova receptora koji mogu biti podloga rizika od EC-a kod PCOS-a, i verujemo da naši nalazi pružaju dovoljno dokaza za čine osnovu za transkriptomski atlas koji će podržati buduća istraživanja veza između PCOS i EC i molekularnih mehanizama koji podupiru obe bolesti“, zaključuju istraživači.