Korišćenje Tetrisa u tretmanu pacijenata sa COVID-om

Korišćenje Tetrisa u tretmanu pacijenata sa COVID-om

Tim stručnjaka za intenzivnu negu i psihologa povezanih sa institucijama u Velikoj Britaniji i Švedskoj otkrio je da video igrica Tetris može sprečiti nametljiva sećanja kod medicinskih sestara koje su se brinule o pacijentima sa COVID-19. Njihova studija objavljena je u časopisu Translational Psichiatri.

Prethodno istraživanje je sugerisalo da je jedan od načina lečenja ljudi sa PTSP-om pokušaj da se poveže benigno pamćenje sa traumatskim tako da se benigno pamćenje pojavi na površini umesto traumatskog kada se desi događaj koji izaziva.

Na sličan način, neki od istraživača u ovoj trenutnoj studiji otkrili su 2019. da bi traženje od pacijenata da igraju Tetris dok se fokusiraju na traumatično pamćenje moglo smanjiti verovatnoću doživljavanja nametljivih traumatskih uspomena ili flešbekova.

U ovom novom naporu, istraživački tim je primenio slične ideje kako bi pomogao medicinskim sestrama da se bolje nose sa stresom traumatskih flešbekova povezanih sa negom pacijenata sa COVID-19.

Tokom pandemije, medicinske sestre koje se brinu o pacijentima sa teškim simptomima su svedočile o traumatskim slikama – na primer, pacijenti koji umiru dok se bore da dišu. Videti lice deteta dok saznaju za smrt roditelja može biti nešto drugo. U mnogim slučajevima, takve slike se zadržavaju, ostavljajući mnogim medicinskim sestrama da ponovo iskuse traumu.

Da bi sprečili takva iskustva, istraživači su se ponovo okrenuli Tetrisu. Od medicinskih sestara volontera je zatraženo da se sete slika koje su ih mučile dok su igrale igru. Dok su to činili, takođe su zamoljeni da mentalno rotiraju loša sećanja u svom umu. Od svakog je zatraženo da igra igru između 10 i 20 minuta po sesiji, a svi volonteri su redovno izvodili vežbu tokom perioda od četiri nedelje. Nakon toga, od svih volontera je zatraženo da ocene bilo kakve razlike u broju epizoda nametljivog pamćenja koje su doživljavali.

Nakon što su svi volonteri završili svoja ispitivanja, istraživački tim je otkrio da su medicinske sestre u proseku imale samo jednu desetinu broja intruzivnih epizoda. Takođe su otkrili da su medicinske sestre prijavile smanjenje i drugih simptoma, kao što su depresija, anksioznost i nesanica.