Opservacije zasnovane na helikopterima otkrivaju tople okeanske tokove prema ledenoj polici Totten na jugoistočnom Antarktiku

Opservacije zasnovane na helikopterima otkrivaju tople okeanske tokove prema ledenoj polici Totten na jugoistočnom Antarktiku

Međunarodni tim naučnika uspešno je sproveo opservacije velikih razmera uz pomoć helikoptera duž obale istočnog Antarktika i identifikovao puteve kroz koje topla okeanska voda teče iz otvorenog okeana u šupljine ledene police po prvi put.

Tokom šest dana posmatranja, tim je bio u mogućnosti da preuzme temperaturu i druge podatke na 67 lokacija koje pokrivaju ceo region kontinentalnog pojasa izvan ledene police Totten, plutajućeg dela glečera Totten. Studija je omogućila timu da dobije ukupnu sliku tople okeanske vode koja teče u šupljinu ledene police. Rad je objavljen u časopisu Geophisical Research Letters.

Glečer Toten je privukao globalnu pažnju zbog samog obima uticaja na životnu sredinu ako bi se glečer u potpunosti otopio: globalni nivo mora mogao bi da se podigne za skoro četiri metra. Stoga je neophodno posmatrati ceo kontinentalni pojas da bi se razumeli putevi i mehanizmi priliva tople vode. Međutim, takva zapažanja su istorijski ometana intenzivnim morskim ledom i santima leda u regionu. Senzor za posmatranje okeana bačen je u more sa helikoptera CH101. Zasluge: Video je obezbedio Ioshihiro Nakaiama

Tim, uključujući docenta Jošihira Nakajamu i vanrednog profesora Šigerua Aokija sa Instituta za nauku o niskim temperaturama Univerziteta Hokaido, sproveo je posmatranja zasnovana na helikopterima u saradnji sa japanskim pomorskim snagama za samoodbranu u okviru 61. japanske ekspedicije za istraživanje Antarktika (JARE 161).

Istraživači su odvezli helikopter CH-101 sa ledolomca Shirase na mesta za posmatranje gde su bacili dve vrste senzora za posmatranje okeana: AKSCTD (Airborne eKspendable Conductiviti, Temperature, and Depth) i AKSBT (Airborne Bathi-Thermograph). Tim je bio u mogućnosti da istraži podvodne temperature i salinitet koristeći podatke senzora.

Tim je otkrio da široka okeanska toplota – koja se proteže u rasponu od 150 kilometara između geografske dužine od 116,5 ° istočno i 120,5 ° istočno – prodire prema polici. Morska voda sa temperaturom od oko 1°C višom od temperature smrzavanja primećena je između 50 i 100 metara iznad morskog dna. Ovo je po prvi put pokazalo ukupnu sliku tople vodene mase koja teče prema Totten Ice Shelf.

Ova studija je takođe pokazala efikasnost korišćenja helikoptera u sprovođenju ovakvih istraživanja. Oni su jeftiniji i brži od upravljanja ledolomcem, imaju vrhunsku manevarsku sposobnost i na njih ne utiču uslovi morskog leda. Identifikovani putevi se mogu detaljno posmatrati ledolomcima.