Ukrajina privlači 30 milijardi dolara pomoći od međunarodnih partnera ove godine

Ukrajina privlači 30 milijardi dolara pomoći od međunarodnih partnera ove godine

Ukrajina je ove godine privukla 30 milijardi dolara pomoći od međunarodnih partnera, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmihal u svom govoru na Evropskoj strategiji na Jalti u Kijevu, prenosi Ukrinform.

„Za 8,5 meseci ove godine već smo privukli 30 milijardi dolara. Imamo perspektivu, razumemo dugoročnu prirodu rada sa našim partnerima“, rekao je on.

Prema rečima Šmihala, MMF je za Ukrajinu već odobrio četvorogodišnji program vredan 15,6 milijardi dolara, dok Evropska unija pokreće poseban plan za četiri godine – Ukrajinski fond vredan 50 milijardi dolara.

Ukrajina takođe sarađuje sa Norveškom i Japanom, koji razvijaju dugoročne instrumente finansijske podrške Ukrajini, u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi dolara, odnosno 7,5 milijardi dolara.

Osim toga, ukrajinski lideri sarađuju sa zemljama G7 koje su spremne da podrže Ukrajinu koliko god je potrebno

Kako je preneo Ukrinform, premijer Ukrajine Denis Šmihal izjavio je da Ukrajina troši 100 odsto poreza koje plaćaju preduzeća i građani da bi zadovoljila potrebe snaga bezbednosti i odbrane. Podrška ukrajinskoj vojsci i suprotstavljanje Rusiji u ratu koji je ona pokrenula košta Ukrajinu oko 2 biliona UAH