Ishrana, vežba poboljšavaju rezultate hemoterapije za žene sa rakom dojke

Ishrana, vežba poboljšavaju rezultate hemoterapije za žene sa rakom dojke

Nova studija Jejl centra za rak otkriva da ciljana dijeta i intervencija vežbanja mogu poboljšati ishode za žene koje su podvrgnute hemoterapiji za rak dojke.

Završetak hemoterapije je ključan za poboljšanje šanse za lečenje raka dojke, ali mnogi pacijenti sa rakom dojke ne prate svoj puni plan lečenja zbog neželjenih efekata koji dolaze zajedno sa lekovima za hemoterapiju.

„Stalno čujemo od žena da žele da imaju bolje alate koji će im pomoći da odbiju neželjene efekte kao što su umor i debljanje“, kaže Tara Sanft, MD, glavni autor i vanredni profesor medicine (medicinska onkologija), koja je takođe medicinski direktor Klinike za preživljavanje bolnice Smilov Cancer Hospital.

„Želeli smo da vidimo da li zdrava ishrana i intervencija vežbanja za rak dojke u ranoj fazi mogu pomoći kod neželjenih efekata i omogućiti ženama da lakše završe više hemoterapije.

U studiji, objavljenoj 1. septembra u Journal of Clinical Oncologi, Sanft i njegove kolege, uključujući starijeg autora Melindu Irvin, dr, članicu Jejl centra za rak, ponudili su ženama kojima je nedavno dijagnostikovan rak dojke ciljane intervencije koje imaju za cilj usvajanje dijetetskih i fizičkih smernice aktivnosti sa ciljem borbe protiv hemotoksičnosti i poboljšanja pridržavanja terapije.

Istraživači kažu da su žene koje su primile intervenciju, koja je uključivala redovne sesije savetovanja, prijavile povećanje vežbanja i unosa voća i povrća. Relativni intenzitet doze (RDI), mera završetka hemoterapije, nije bio značajno veći za interventnu grupu, ali su istraživači bili iznenađeni kada su otkrili da je 53% žena koje su primile intervenciju doživelo patološki potpuni odgovor (PCR ili nestanak svih invazivnih ćelija raka u dojci), u poređenju sa samo 28% žena u kontrolnoj grupi.

„Potrebna su dodatna objašnjenja jer to nije bio primarni ishod naše studije“, kaže Irvin, takođe pomoćnik dekana istraživanja na Jejlskoj školi javnog zdravlja, „ali postoji uzbudljiva mogućnost da ishrana i vežbanje mogu uticati na rezultate hemoterapije kroz druge faktore nego samo koliko je hemoterapije završeno.“

Ona kaže da rezultati dokazuju da ljudi mogu razviti zdravije navike tokom lečenja raka, čak i ako ih ranije nisu imali. „Čak i pri postavljanju dijagnoze“, kaže Sanft, „nije ‘prekasno’ da onkolozi preporuče ova zdrava ponašanja pacijentima.