Izraelski premijer iznosi ideju optičkog kabla za povezivanje Azije i Bliskog istoka sa Evropom

Izraelski premijer iznosi ideju optičkog kabla za povezivanje Azije i Bliskog istoka sa Evropom

Izraelski premijer u nedelju je izneo ideju o izgradnji infrastrukturnih projekata kao što je optički kabl koji povezuje zemlje u Aziji i Arapskom poluostrvu sa Evropom preko Izraela i Kipra, piše AP.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je „prilično uveren“ da je takav infrastrukturni „koridor“ koji povezuje Aziju sa Evropom preko Izraela i Kipra izvodljiv.

On je rekao da bi se takvi projekti mogli desiti ako Izrael normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu. Abrahamov sporazum iz 2020. uz posredovanje SAD normalizovao je odnose između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, a Bajdenova administracija pokušava da uspostavi zvanične veze između Izraela i Saudijske Arabije.

„Primer i najočigledniji je optička veza. To je najkraći put. To je najsigurniji put. To je najekonomičniji put“, rekao je Netanjahu posle razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom.

Predstava izraelskog lidera je sama po sebi produžetak predloženih energetskih veza sa Kiprom i Grčkom kao deo rastuće saradnje u oblasti energetike nakon otkrića značajnih nalazišta prirodnog gasa u ekonomskim zonama Izraela i Kipra.

Netanjahu je ponovio da on i Hristodulides nastoje da ispune planove za podmorski električni kabl od 2.000 megavata, poznat kao Evroazijski interkonektor koji povezuje Izrael sa Kiprom i Grčkom, a koji ima za cilj da deluje kao rezerva za snabdevanje energijom i za Izrael i za Kipar.

„Želite da budete povezani sa drugim izvorima energije koji vam mogu omogućiti optimalniju upotrebu moći ili vam daju moć kada dođe do kvara u vašoj zemlji“, rekao je Netanjahu. „To je nešto o čemu ozbiljno razgovaramo i nadamo se da ćemo to postići.

Druga energetska veza uključuje predlog Kipra za izgradnju gasovoda koji bi prenosio prirodni gas iz Izraela i sa Kipra do istočne mediteranske ostrvske države, gde bi bio gorivo za generatore električne energije ili bi se potencijalno pretakao u tečnost za izvoz brodom.

Hristodulides je rekao s obzirom na potrebu Evrope za diverzifikacijom energije u svetlu ruskog rata u Ukrajini, Kipar i Izrael žele da razviju „pouzdan energetski koridor“ koji povezuje istočnomediteranski basen sa Evropom kroz projekte uključujući gasovode i postrojenja za preradu tečnog prirodnog gasa (LNG). .

Netanjahu je rekao da njegova vlada u potpunosti podržava evropsku odluku o stvaranju regionalnog centra za gašenje požara na Kipru iz kojeg bi se mogli slati avioni i druga tehnologija za pomoć u gašenju požara u susednim zemljama.

„Klima neće postati hladnija. Biće toplije. A sa, znate, zagrevanjem našeg regiona i sveta, gašenje požara postaje zaista važna stvar. Možemo, mislim da zajedno možemo bolje“, rekao je izraelski lider.

Razgovori između Hristodulidesa i Netanjahua prethode trilateralnom sastanku sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u ponedeljak.

Od 2016. takvi sastanci između lidera tri zemlje postali su glavna komponenta, kako su rekli, rastućih veza koje je Netanjahu opisao kao „duboko prijateljstvo, kako lično, ali i između naših nacija” koje je „stvarno” i „davno zakašnjelo”. ”