Švajcarski kanton zabranio školske diskusije o politici uoči lokalnih izbora

Švajcarski kanton zabranio školske diskusije o politici uoči lokalnih izbora

Ministar obrazovanja švajcarskog kantona Vo, Frederik Borloz, zabranio je političke diskusije u školama deset nedelja pre lokalnih izbora, što je izazvalo kritike levičarskih partija, piše Svissinfo.

Prema Borlozu, predstavniku radikalno-liberalne partije desnog centra, zabrana političkih diskusija u školama je osmišljena da spreči podmićivanje birača tokom predizborne kampanje.

Kako je objasnio ministar obrazovanja kantona Vo, razgovori u školama su važni za obrazovanje mladih, ali se „ne mogu dogoditi bilo koga“.

Prema Borlozovim rečima, dok o „čistoj politici” mogu da organizuju škole, teže je obezbediti pravičnost u raspravama o izborima.

Odluka je izazvala ogorčenje ljevičarskih partija, koje su bezuspješno pokušale da je obore u kantonalnom parlamentu, gdje desničarski i desni centar imaju većinu.

Šef Socijaldemokratske partije u kantonu Vo Romen Pilu objasnio je da takmičarske debate, u kojima se mogu čuti sva politička mišljenja, nemaju veze sa „propagandom“.

Naprotiv, ovo su momenti inspiracije koji omogućavaju mladima da učestvuju u rešavanju građanskih pitanja“, rekao je on.

Alisa Genuda iz Stranke zelenih nazvala je ograničenja političke debate „napadom na slobodu“ škola.

Umesto toga, nekoliko poslanika desnog centra podržalo je Borlozovu odluku, nazivajući političke diskusije tokom izbora „manipulacijom“.

Podsetimo, Sejm Letonije je u junu konačno usvojio izmene zakona „O predizbornoj kampanji” koje predviđaju zabranu predizborne kampanje na ruskom jeziku.