Sudanski vojni vladar stiže u Egipat na prvo putovanje u inostranstvo od početka rata

Sudanski vojni vladar stiže u Egipat na prvo putovanje u inostranstvo od početka rata

Sudanski vojni vladar general Abdel Fatah al-Burhan sastao se u utorak sa svojim egipatskim kolegom u svom prvom putovanju u inostranstvo od aprilskog izbijanja rata u Sudanu, dan nakon što je odbacio pozive na nove pregovore.

Njih dvoje su razgovarali o ponudi predsednika Abdela Fataha al-Sisija da posreduje u sukobu tokom kratkog sastanka u priobalnom gradu El Alamejnu, inicijativi koju je Burhan rekao da pozdravlja, navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva.

Burhan je u ponedeljak rekao da će regularna vojska koju on predvodi pobediti paravojne Snage za brzu podršku (RSF) i nikada neće potpisati sporazum sa njima, razbijajući nove nade u pregovore o okončanju rata koji je gurnuo Sudan u preklapajuće humanitarne krize.

Ova poseta predstavlja prvi put da je Burhan napustio Sudan od početka sukoba 15. aprila, koji je izbio usred neslaganja oko planova da se njihove trupe integrišu u jedinstvenu snagu kao deo tranzicije ka demokratiji.

Očekuje se da će Burhan posetiti i Saudijsku Arabiju, koja je zajedno sa Sjedinjenim Državama održala sastanke sa dve strane koji su doneli paktove o prekidu vatre koji su ubrzo prekršeni.

U kratkim komentarima iz El Alameina, Burhan je rekao da želi da okonča rat, ali nije pomenuo mogućnost razgovora.

„Tražimo od sveta da zauzme objektivan i ispravan pogled na ovaj rat. Ovaj rat je započela grupa koja je htela da preuzme vlast i u tom procesu je počinila svaki zločin koji je mogao da padne na pamet“, rekao je Burhan.

[1/4] Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi rukuje se sa komandantom sudanske vojske, generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom koji je napustio Sudan prvi put od početka sukoba sa paravojnim snagama za brzu podršku, i njegovim delegacijama u egipatski priobalni grad El-Alamein, Egipat, stekao licencna prava Pročitajte više

RSF je optužena za pljačku domova i silovanje na desetine žena, prema aktivistima i žrtvama, i za etnički rat koji je proterao stotine hiljada stanovnika El Geneine u Zapadnom Darfuru.

RSF je odbacio optužbe, ali je rekao da će svaki od njenih boraca za koje se utvrdi da je umešan u zloupotrebe biti izveden pred lice pravde.

Dva egipatska bezbednosna izvora rekla su da, iako je RSF takođe rekao da pozdravlja egipatsku inicijativu, koja uključuje poziv na višemesečni prekid vatre, izgleda da ne želi da preduzme bilo kakve dalje korake.

„Prednost za odnose sa javnošću je Burhan“, rekao je zapadni diplomata, dodajući da iako zapadne nacije vide obe strane u sukobu kao zaraćene, Burhanovo pojavljivanje izvan Kartuma bi učvrstilo njegov status.

I regularna vojska i RSF optuženi su za borbe u stambenim područjima i neselektivno pucanje iz teškog naoružanja, što je rezultiralo stotinama ubijenih civila u glavnom gradu i drugim većim gradovima. Obojica negiraju optužbe, optužujući jedni druge da su gađali civile.

U Njali, glavnom gradu Južnog Darfura i jednom od najnaseljenijih gradova Sudana, borbe su nedeljama prekinule telefonske mreže, struju i humanitarnu pomoć, a desetine hiljada stanovnika su zarobljene.

U jednom incidentu koji su dokumentovali agencija za medicinsku pomoć MSF i lokalno stanovništvo, oko dvadesetak ljudi, uključujući više članova nekoliko porodica, poginulo je u unakrsnoj vatri dok su se krili ispod mosta 23. avgusta.