Estonija pristala da dalje rasporedi španski NASAMS na svojoj teritoriji

Estonija pristala da dalje rasporedi španski NASAMS na svojoj teritoriji

Ministri odbrane Estonije i Španije Hano Pevkur i Margarita Robles u sredu su se na pregovorima u španskom gradu Toledu dogovorili o produženju razmeštanja španskih protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS na teritoriji Estonije, piše „Evropska istina“.

Pevkur i Robles postigli su dogovor o produženju razmeštanja protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS u Estoniji na marginama sastanka šefova ministarstava odbrane Evropske unije.

„Veoma smo zahvalni Španiji na njenoj posvećenosti jačanju odbrambenih i odbrambenih kapaciteta NATO-a u Estoniji – to trenutno znači i rotaciju jedinice protivvazdušne odbrane NASAMS i misije vazdušne bezbednosti u Emari“, rekao je šef estonskog Ministarstva odbrane. rekao je novinarima.

„Bili smo veoma srećni što smo čuli da je Španija spremna da nastavi rotaciju jedinice NASAMS u Estoniji, jer je ovo dragocena prilika za saradnju za naše oružane snage“, dodao je on.

Očekuje se da će Robles sledeće nedelje posetiti španske jedinice u Estoniji.

Španska jedinica NASAMS raspoređena je u Estoniju u aprilu po naređenju vrhovnog komandanta evropskih snaga NATO-a, slično jedinici u Letoniji, u okviru PVO i raketne odbrane istočnog krila Alijanse.

Na samitu u Viljnusu, lideri NATO-a su takođe odlučili da kreiraju novi rotacioni model PVO u okviru kojeg će se na istočnom krilu NATO-a rotirati i PVO sistemi, kao i lovci misije vazdušne bezbednosti.