Najveći londonski aerodrom radiće s prekidima nakon kvara u sistemu kontrole saobraćaja

Najveći londonski aerodrom radiće s prekidima nakon kvara u sistemu kontrole saobraćaja

Tehnički kvar u sistemu kontrole letenja u Britaniji je rešen, ali će njegove posledice uticati na rad aerodroma u utorak, uključujući i najveći aerodrom u Londonu Hitrou, piše „Evropska istina“.

U ponedeljak popodne, kada je došlo do problema, otkazana su 232 leta iz Velike Britanije i 271 za UK, što predstavlja 8-9% svih letova.

Zbog tehničke greške, kontrolori su morali ručno da unose planove leta.

Ministar saobraćaja Mark Harper izjavio je da će se, uprkos rešenju problema, posledice po normalan rad aerodroma osećati još neko vreme.

Aerodrom Getvik saopštio je da će u utorak raditi po normalnom rasporedu, ali je putnicima savetovano da proveravaju status leta kod svoje avio-kompanije.

Međutim, aerodrom Hitrou upozorava da se značajni problemi i dalje očekuju tokom utorka.

„Tehnički problem je rešen, ali rasporedi su i dalje ozbiljno poremećeni. Ako putujete 29. avgusta, molimo vas da kontaktirate svoju avio-kompaniju pre odlaska na aerodrom“, upozoravaju se putnici.

Avio-kompanije su takođe upozorile kupce da bi letovi mogli biti značajno odloženi.

Kako je saopšteno, odmah nakon kvara, neki ljudi su već nekoliko sati sedeli u avionu na pisti, dok su stručnjaci smišljali šta dalje.

U februaru ove godine slična situacija se desila i sa putnicima nemačke avio-kompanije Lufthanza zbog globalnog kvara u IT sistemima.