Koalicija egipatskih partija kritikuje vladu u retkim aktima javnog neslaganja

Koalicija egipatskih partija kritikuje vladu u retkim aktima javnog neslaganja

Nova koalicija egipatskih političkih partija javno je u ponedeljak javno kritikovala aktuelnu vladu u zemlji zbog progona političara, u retkom činu političkog neslaganja.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Emad Gad, portparol koalicije Slobodna struja, rekao je da praksa vlade predsednika Abdela Fataha el Sisija „predstavlja ozbiljnu opasnost za političku i ekonomsku budućnost naše zemlje“.

Od dolaska na vlast 2013. godine, el-Sisijeva vlada je pritvorila hiljade osumnjičenih pristalica Muslimanskog bratstva, islamističke grupe zabranjene kao terorističke organizacije, kao i sekularne aktiviste i disidente.

Grupe za ljudska prava i bivši zatvorenici optužili su egipatsku vladu da primenjuje brutalne taktike za suzbijanje neslaganja, kao što su prisilni nestanci, mučenje i dugotrajni pritvori bez suđenja.

Koalicija Slobodna struja formirana je u junu ove godine, koju čini niz uglavnom liberalnih opozicionih partija i ličnosti.

Jedna od njenih vodećih ličnosti, Hašim Kasem, uhapšen je prošle nedelje nakon javne rasprave sa bivšim ministrom u vladi. Prema Egipatskoj inicijativi za lična prava, vodećoj organizaciji za ljudska prava, Kasemu će se sledećeg meseca suditi po nekoliko optužbi, uključujući klevetu, klevetu i napad na javnog službenika.

„Potreban nam je novi predsednik, nova vlada i novi parlament“, rekao je Akmal Kortam, predsednik Konzervativne partije i član Pokreta Slobodne struje koji je takođe bio na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će u toj severnoafričkoj zemlji sledeće godine biti održani predsednički izbori, a kako se očekuje da će glasanje biti unapred zaključen u korist aktuelnog predsednika el Sisija.

Egipat je takođe usred ekonomske krize, opkoljen poskupljenjem i depresacijom valute. U julu je inflacija bila rekordnih 38,2%, prema podacima koje je objavila državna Centralna agencija za mobilizaciju i statistiku. Ekonomisti su bili kritični prema el-Sisijevom upravljanju egipatskom ekonomijom.

Stanje prava u zemlji bilo je pod intenzivnom međunarodnom kontrolom prošle godine tokom njenog domaćinstva međunarodnog samita o klimi. Jedan od najistaknutijih pritvorenika u zemlji, aktivista za prava Alaa Abdel Fatah, započeo je produženi štrajk glađu koji se namerno poklopio sa trajanjem konferencije kako bi skrenuo pažnju na njegov pritvor.

Poslednjih godina Egipat je nastojao da poboljša svoj međunarodni imidž. El-Sisijeva vlada je pokušala da pokrene ono što je nazvala „nacionalnim dijalogom“ sa poznatim ličnostima iz društva, iako je malo poznatih neistomišljenika učestvovalo.

Vlada je takođe pomilovala jedan broj visokoprofiliranih pritvorenika tokom proteklih meseci. Glavni među njima je Patrik Zaki, vodeći branilac ljudskih prava, i Ahmed Duma, jedan od egipatskih aktivista koji stoje iza antivladine pobune 2011. koja je bila deo Arapskog proleća.