U Britaniji se predlaže obavezna doživotna kazna za „najstrašnije“ ubice

U Britaniji se predlaže obavezna doživotna kazna za „najstrašnije“ ubice

Britanska vlada predlaže da se „najstrašnije“ ubice kazne doživotnim zatvorom bez uslovnog otpusta.

Prema predlogu, od sudija bi se očekivalo da izreknu doživotne kazne za sve „najgore“ zločine, a ne samo u izuzetnim okolnostima, saopštilo je Ministarstvo pravde.

U ministarstvu smatraju da će se time smanjiti i verovatnoća da će takva kazna biti osporena u žalbenom postupku.

Doživotni zatvor je najteža kazna u britanskom pravosudnom sistemu. Obično se daje serijskim ubicama ili onima čiji zločini sadrže neobične otežavajuće okolnosti, kao što je zloupotreba službenog položaja radi izvršenja ubistva.

„Uvođenjem obaveznih doživotnih zatvorskih kazni za gnusne zločince koji počine najužasnije vrste ubistava, osiguravamo da nikada ne izađu na slobodu“, rekao je britanski premijer Riši Sunak.

Prema rečima ministra pravde Aleksa Čoka, doživotni zatvor će se sada primenjivati na one koji počine ubistvo koje uključuje seksualno ili sadističko ponašanje.

„Ova važna zakonodavna promena osigurava da najgori od najgorih sada mogu da se raduju što će ostatak života provesti u zatvoru“, dodao je on.

Dauning strit je rekao da bi se njihova predložena inicijativa mogla koristiti u dva nedavna slučaja ubistva: Džordan MekSvini je osuđen na 38 godina zatvora zbog silovanja i ubistva advokatice Zare Aline i 36 godina za ubicu učiteljice Sabine Nese Koči Selamage. Nakon odsluženja roka, moći će da izađu na slobodu.

Podsjetimo, 18. avgusta u gradu Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, održani su protesti protiv nasilja u porodici koji su izazvani trostrukim ubistvom uživo na Instagramu.

A Grčka pooštrava kontrolu nad fudbalskim navijačima zbog ubistva visokog profila.