Specijalne službe Letonije javile su kako Ruska Federacija pokušava da regrutuje ukrajinske izbeglice

Specijalne službe Letonije javile su kako Ruska Federacija pokušava da regrutuje ukrajinske izbeglice

Služba državne bezbednosti Letonije (SSB) izveštava o pokušajima specijalnih službi Ruske Federacije da regrutuju ukrajinske izbeglice na teritoriji Rusije tokom procedure prelaska granice.

Analiza identifikovanih slučajeva koju je sprovela Služba državne bezbednosti pokazuje da se pokušaji regrutovanja vojnih izbeglica uglavnom dešavaju u postupku prelaska granice na teritoriji Rusije.

Zaposleni u Federalnoj službi bezbednosti (FSB) Ruske Federacije, često se predstavljajući kao graničari, vode dugačke detaljne intervjue sa Ukrajincima, koji su u suštini ispitivanja. Pitaju ih za njihovu biografiju, kontakte u ukrajinskim snagama bezbednosti i šta se dešava u ratnim zonama.

Ukrajinskim izbeglicama se postavljaju i pitanja o razmeštanju, taktici i podršci Zapada ukrajinskim snagama. U većini slučajeva, svrha dubinskog ispitivanja je informacija, ali u nekim slučajevima je praćena i otvorenim pokušajima regrutovanja, dodaje SGB Letonije.

Ranije je američko izdanje The Vashington Post saznalo detalje istrage o mreži ruskih agenata u Poljskoj, koja je imala za cilj da izvrši sabotažu kako bi sprečila transport vojne pomoći u Ukrajinu.

Prema novinarima, većina ruskih agenata uhapšenih u Poljskoj su Ukrajinci koji su regrutovani preko Telegrama