Ukrajinski zvaničnik poziva svet da pomogne u oslobađanju ukrajinskih civila

Ukrajinski zvaničnik poziva svet da pomogne u oslobađanju ukrajinskih civila

Civilni taoci uhapšeni pre ruske invazije na Ukrajinu moraju odmah biti oslobođeni, objavio je na Telegramu Dmitro Lubinec, komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava.

Ombudsman je među taocima već petu godinu pomenuo 52-godišnju Olenu Peh, koja je osuđena na 13 godina zatvora zbog jasnog proukrajinskog stava.

„Žena je pretrpela strašnu torturu – gurnuta je na pokušaj samoubistva. Pre pritvora je imala dijagnozu epilepsije. Olena ne može da hoda jer ima pokvaren zglob kuka i živi sa nepodnošljivim bolovima“, navela je Poverenica.

Prema njegovim rečima, zdravstveni status Ukrajinca se ocenjuje kao izuzetno kritičan kao posledica torture i dugogodišnjeg zatvora. Potrebno joj je hitno puštanje da joj spase život i dobije kvalifikovanu medicinsku pomoć.

Lubinec je još jednom naglasio da nijednoj međunarodnoj organizaciji nije dozvoljeno da poseti civilne taoce koje Rusija ilegalno drži u poslednjih sedam godina, taocima nije pružena neophodna medicinska pomoć i nije im bilo dozvoljeno da pozovu svoje rođake. Prava situacija sa ukrajinskim taocima može biti kritična.

„Ne možemo da ćutimo kada Ruska Federacija krši Ženevske konvencije i muči naš narod! Ukrajini je potrebna svetska pomoć da oslobodi sve civile!“ naglasio je ombudsman.