U Finskoj uhapšen ruski državljanin

U Finskoj uhapšen ruski državljanin

Ruski državljanin Voislav Torden uhapšen je u Finskoj i sada ga Ukrajina traži pod krivičnim prijavama, saopštila je u subotu ruska ambasada u Helsinkiju.

Torden, ranije poznat kao Jan ‘Slavijan’ Petrovski, prvobitno je priveden u Finskoj još u julu, dok je pokušavao da proputuje zemlju u Nicu u Francuskoj. Ruski državljanin, koji ima finsku boravišnu dozvolu, držan je pod sumnjom da je „kršio pravila o migracijama” i zadržan je u centru za pritvor za migrante, objasnila je ambasada, uz napomenu da nije tražio konzularni pristup niti bilo kakvu pomoć od ruskih vlasti. .

Ranije ove nedelje, međutim, on je uhapšen i prebačen u zatvor nakon što je Ukrajina izjavila da traži njegovo izručenje po krivičnim optužbama. U svetlu ovoga, on je kontaktirao ruske diplomate i sada se očekuje konzularna poseta za nekoliko dana, saopštila je ambasada.

Iako ruska misija nije elaborirala prirodu optužbi sa kojima se Torden suočava u Ukrajini, medijski izveštaji sugerišu da su one povezane sa ratnim zločinima koje je on navodno počinio 2014-15 tokom ranih faza sukoba u tadašnjem ukrajinskom Donbasu.

Rođen 1987. u Sovjetskom Savezu, Torden je živeo u Norveškoj od ranih 2000-ih. Ruski državljanin je već bio blisko povezan sa ekstremno desničarskim grupama i nakratko je priveden tokom policijske racije u salonu za tetoviranje koji je služio kao neonacističko skrovište.

Kada je izbio sukob u istočnoj Ukrajini nakon puča na Majdanu 2014, otputovao je u Donbas, pridruživši se paravojnoj grupi Rusič. Ukrajinske vlasti optužile su jedinicu za ratne zločine, dok su njeni pripadnici više puta na internetu delili snimke borbe na kojima poziraju ubijeni ukrajinski vojnici i prokijevski ekstremno desničarski militanti.

Torden je izgubio dozvolu boravka u Norveškoj još u oktobru 2016. i deportovan je u Rusiju. Nije odmah bilo jasno kada je tačno promenio ime u Voislav Torden, pošto je pod svojim originalnim imenom bio na meti sankcija SAD i EU. Takođe je nejasno kada je dobio finsku boravišnu dozvolu i da li je zaista živeo u zemlji pre julskog hapšenja.

Grupa Rusič je prvenstveno bila aktivna u Donbasu između 2014. i 2015. godine, kada je objavila da završava svoje operacije, iako se navodno ponovo pojavila sa početkom tekućeg punog sukoba između Rusije i Ukrajine.