Kliničko ispitivanje pokazuje obećavajuće rezultate za pacijente sa uznapredovalim neuroendokrinim tumorima

Kliničko ispitivanje pokazuje obećavajuće rezultate za pacijente sa uznapredovalim neuroendokrinim tumorima

Alijansa za klinička ispitivanja u onkologiji danas je objavila da je nezavisni odbor za praćenje podataka i bezbednosti (DSMB) utvrdio da je ključno ispitivanje faze III CABINET (A021602) ispunilo svoju primarnu krajnju tačku u prelaznoj analizi u obe kohorte ispitivanja, pokazujući statistički značajne i klinički značajna poboljšanja u preživljavanju bez progresije bolesti (PFS).

CABINET procenjuje kabozantinib u poređenju sa placebom kod pacijenata sa uznapredovalim neuroendokrinim tumorima pankreasa (pNET) ili uznapredovalim ekstra-pankreasnim neuroendokrinim tumorima (koji se takođe nazivaju karcinoidni tumori) koji su doživeli progresiju nakon prethodne sistemske terapije. DSMB je preporučio da se studija rano prekine zbog efikasnosti, a o nalazima će se razgovarati sa američkom upravom za hranu i lekove. Detaljni rezultati ispitivanja biće predstavljeni na predstojećem naučnom skupu.

„Pacijenti sa progresivnim neuroendokrinim tumorima imaju ograničene mogućnosti lečenja. Trenutno, nakon napredovanja na prethodnim terapijama, put lečenja je nejasan, naglašavajući potrebu za dodatnim opcijama za ovu bolest koja raste u incidenciji“, rekla je Dženifer Čen, MD, MPH, studijska katedra za ispitivanje CABINET i klinički direktor Centra za gastrointestinalni karcinom i direktor programa karcinoidnih i neuroendokrinih tumora na Institutu za rak Dana-Farber.

„Ovi obećavajući nalazi iz ispitivanja CABINET, u kojima je kabozantinib pokazao korist od efikasnosti za pacijente sa neuroendokrinim tumorima pankreasa i ekstrapankreasa, dobrodošle su vesti i pokazuju potencijal kabozantiniba da odgovori na važne nezadovoljene potrebe ove zajednice.

Bezbednosni profil kabozantiniba uočen u ispitivanju bio je u skladu sa njegovim poznatim bezbednosnim profilom i nisu identifikovani novi bezbednosni signali.

„Alijansa i NCTN imaju dugu i utvrđenu istoriju uspešne prakse menjanja kliničkih ispitivanja raka. Rezultati CABINET-a doprinose ovom važnom radu na daljem poboljšanju ishoda pacijenata sa retkim tumorima pankreasa i ekstrapankreasa NET“, rekla je Suzanne George, MD, privremeni predsedavajući grupe Alijanse, vanredni profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi i klinički direktor Centra za sarkom i onkologiju kostiju na Institutu za rak Dana-Farber.

CABINET (Randomizovana, dvostruko zaslepljena studija III faze kabozantiniba u odnosu na placebo kod pacijenata sa uznapredovalim neuroendokrinim tumorima nakon progresije na prethodnoj terapiji) je multicentrično, randomizovano, dvostruko zaslepljeno, placebo kontrolisano ključno ispitivanje faze III koje je uključilo 290 pacijenata u dva odvojena kohorte (pNET, n=93; ekstra-pankreasni NET, n=197) u Sjedinjenim Državama.

Pacijenti su randomizirani 2:1 u kabozantinib ili placebo krakove studije u svakoj od dve kohorte. Pacijenti moraju imati merljivu bolest prema kriterijumima RECIST 1.1 i moraju imati progresiju bolesti nakon najmanje jedne prethodne terapije koju je odobrila FDA, osim analoga somatostatina. Primarna krajnja tačka bila je PFS u svakoj kohorti. Nakon potvrde progresije bolesti, pacijenti nisu bili zaslepljeni, a onima koji su primali placebo bilo je dozvoljeno da pređu na otvorenu terapiju kabozantinibom. Sekundarne krajnje tačke uključivale su ukupno preživljavanje, stopu radiografskog odgovora i bezbednost.

„Ispitivanje CABINET je odličan primer važnosti Nacionalne mreže za klinička ispitivanja, koju sponzoriše Nacionalni institut za rak, u sprovođenju rigoroznih ispitivanja koja menjaju praksu u akademskim i onkološkim praksama u zajednici širom Sjedinjenih Država, radeći sa industrijskim partnerima, pacijentima zagovaranje i akademska zajednica“, istakla je Eileen O’Reilli, MD, iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center i Jeffrei Meierhardt, MD, MPH, iz Dana-Farber Cancer Institute, koji su kopredsjedavajući Gastrointestinalnog komiteta za Alijansu.

Svake godine oko 12.000 ljudi će imati dijagnozu neuroendokrinih tumora. Ovi tumori su kanceri koji se razvijaju iz ćelija u difuznom neuroendokrinom sistemu. Ćelije se mogu naći u celom telu, ali najčešća mesta za razvoj tumora su u gastrointestinalnom traktu, plućima i pankreasu. Većina MREŽA raste sporo, ali neke su agresivnije, brzo rastu i šire se na druge delove tela. Postoji nekoliko tipova lečenja neuroendokrinog karcinoma, uključujući hirurgiju, terapiju usmerenu na jetru, analoge somatostatina, hemoterapiju, ciljanu terapiju i radionuklidnu terapiju peptidnim receptorima.

„Ovo je sjajna vest za pacijente sa uznapredovalim neuroendokrinim tumorima! Sada ćete imati još jedno oružje u svom arsenalu protiv ovih karcinoma“, rekla je Julie Krause, zagovornica pacijenata sa GI u Alijansi. „Ako napredujete u standardnoj nezi za lečenje neuroendokrinih tumora pankreasa i ekstrapankreasa, kabozantinib je pokazao neverovatne rezultate u ispitivanju CABINET. Veoma sam uzbuđen zbog ovog napretka za ove pacijente.“