Velika Britanija će izdvojiti 225 miliona evra za nuklearnu bezbednost Ukrajine

Velika Britanija će izdvojiti 225 miliona evra za nuklearnu bezbednost Ukrajine

Vlada Velike Britanije će obezbediti garancije za kredit u iznosu od 192 miliona GBP (225 miliona EUR) kako bi ojačala energetsku bezbednost Ukrajine i pomogla naciji da se oslobodi zavisnosti od nuklearnog goriva od Ruske Federacije, navodi Skaj njuz, pozivajući se na izjavu britanskog sekretara za energetiku Granta Šapsa, koji je u poseti Ukrajini.

„Velika Britanija će obezbediti garanciju za kredit od 192 miliona funti ukrajinskoj nacionalnoj nuklearnoj kompaniji Energoatom preko britanske agencije za kreditiranje izvoza, UK Ekport Finance“, navodi se u izveštaju.

Kao deo sporazuma, britanski Urenco će ukrajinskom nacionalnom nuklearnom operateru, Energoatomu, pružiti usluge obogaćivanja uranijuma koje su od vitalnog značaja za nuklearno gorivo.

Britanska vlada veruje da će to ojačati energetsku bezbednost Ukrajine i pomoći u okončanju zavisnosti zemlje od nuklearnih usluga i nuklearnog goriva iz Ruske Federacije, kao i dalje izolovati ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Naša podrška Ukrajini je nepokolebljiva pred Putinovom varvarskom invazijom – Velika Britanija nastavlja da stoji uz Ukrajinu dok odbija ruske napade i obnavlja svoju zemlju“, rekao je Šaps.

„Putin je koristio energiju kao oružje rata: današnja akcija podrške isporukama nuklearnog goriva pomoći će Ukrajini da prekine oslanjanje na ruske isporuke i ojača svoju energetsku bezbednost“, dodao je ministar energetike.

Prema Ministarstvu energetske bezbednosti, novi zajam će doneti nevojnu finansijsku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini blizu 5 milijardi GBP.

Tokom posete Ukrajini, Grant Šaps se sastao sa visokim ukrajinskim vladinim i energetskim zvaničnicima i posetio elektranu koja se popravlja nakon što je pretrpela štetu od ruskog granatiranja. Velika Britanija će poslati dodatnih 60 miliona GBP (77 miliona dolara) NATO-ovom Fondu za podršku Ukrajini.