Zelenski je priznao da bi izbori u SAD mogli uticati na podršku Ukrajini

Zelenski je priznao da bi izbori u SAD mogli uticati na podršku Ukrajini

Ukrajina će učiniti sve, bez obzira na predizbornu kampanju u Sjedinjenim Državama, da zadrži svoju podršku u pozadini invazije na Rusiju u punom obimu, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Prema rečima Zelenskog, Ukrajina još ne treba da ubeđuje svoje zapadne partnere u potrebu svoje dalje podrške zahvaljujući dejstvima Oružanih snaga, a konkretno, ukrajinska strana je u stalnom dijalogu sa Sjedinjenim Državama.

Što se tiče nekih opasnih glasova u Sjedinjenim Američkim Državama, u Kongresu – siguran sam da nam neće biti lako, čuju se“, priznao je on.

Istovremeno, Zelenski je ukazao na dvopartijsku podršku Ukrajini u američkom Kongresu, Beloj kući i američkom društvu.

„Zaista, imaćete veoma tešku godinu. Godinu izbornih nadmetanja, godinu izbora. To će svakako uticati na podršku Ukrajini. Naravno, može imati i pozitivan i negativan uticaj“, rekao je predsednik. primetio.

„S naše strane, učinićemo sve što je moguće da obezbedimo da podrška Sjedinjenih Država ne opadne. Dajemo sve svoje vreme i energiju da stalno radimo sa SAD“, dodao je on.

Između ostalog, Zelenski je najavio razgovor sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i još jedan sastanak sa predstavnicima američkog Kongresa.

„Očekujem da će naši partneri u SAD i dalje biti naši partneri i prijatelji. Rizici su da postoje neki (skeptični. – Uredba) glasovi u Republikanskoj stranci, ali ima mnogo glasova u Republikanskoj stranci koji su sa nas i podržite nas“, dodao je on.

Kao što znate, ranije u avgustu, američki predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da pristane da izdvoji više od 22 milijarde dolara za podršku Ukrajini do kraja godine.

Mediji spekulišu da bi ovog puta odobravanje sredstava moglo biti teže nego u prethodnim slučajevima, zbog činjenice da republikanci u Kongresu osećaju veliki pritisak da podrže svog kolegu, bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je doveo u pitanje potrebu za takvim velika podrška Ukrajini, a među američkim glasačima je nešto opala podrška pomoći Ukrajini.