Predsednik Srbije u dvodnevnoj poseti Mađarskoj

Predsednik Srbije u dvodnevnoj poseti Mađarskoj

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, započeo je svoju dvodnevnu posetu Mađarskoj tokom koje će prisustvovati značajnim događajima i održati važne sastanke. Glavni povod posete je obeležavanje Dana državnosti Mađarske, zajedno sa otvaranjem Svetskog prvenstva u atletici u Budimpešti 2023.

Prvog dana posete, Vučić će se u Sentandreji sastati sa episkopom budimskim, Lukijanom. U okviru ovog susreta, predsedniku je uručen orden Eparhije budimske prvog reda, čime je istaknuta važnost njegove uloge u unapređenju odnosa između Srbije i Mađarske.

U nastavku prvog dana, Vučić će imati odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima Mađarske. Susret sa premijerom Viktorom Orbanom omogućiće razmenu mišljenja o pitanjima vonog značaja za obe zemlje. Takođe, predsednik će se sastati sa predsednicom Mađarske, Katalin Novak.

Drugog dana posete, predsednik Vučić planira susret sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, dodatno naglašavajući važnost regionalne saradnje. Njihov sastanak će se fokusirati na ekonomske i političke teme, potvrđujući posvećenost obe zemlje jačanju veza i stabilnosti na Balkanu. Predsednikova poseta Mađarskoj predstavlja važan korak ka unapređenju međunarodnih odnosa i saradnje.