Kako veličina grudi utiče na stavove žena o vežbanju

Kako veličina grudi utiče na stavove žena o vežbanju

Žene sa većim grudima imaju tendenciju da ređe vežbaju i izbegavaju vežbe visokog intenziteta, a nova studija je otkrila mnogo poboljšano učešće u rekreativnim grupnim vežbama nakon operacije smanjenja grudi.

Nova studija objavljena u JPRAS Open-u dodatno jača pozive za pristupačnije, javno finansirano smanjenje grudi i druge intervencije u nekim slučajevima.

Na osnovu istraživanja na Univerzitetu Flinders, upitnik je sproveden uz podršku istraživačkog odbora besplatne zajednice Parkrun UK, organizacije koja ima za cilj da promoviše događaje trčanja i hodanja na 5 km širom sveta—za sve uzraste i nivoe fitnesa.

Anketu je popunilo skoro 2.000 žena uključenih u program Parkrun u Australiji, Engleskoj i Južnoj Africi, otkrilo je da žene sa većim grudima veruju da bi smanjenje veličine grudi poboljšalo njihov učinak i učešće u vežbanju.

Takođe, svih 56 žena koje su imale operaciju smanjenja grudi u grupi od 1987 ispitanih žena izjavile su da vode zdraviji i aktivniji način života.

„Žene koje su bile podvrgnute redukciji grudi prijavile su povećanu ukupnu učestalost, uživanje i spremnost da vežbaju u grupi“, kaže glavni autor dr Kler Bakster, klinički registrator rekonstruktivne hirurgije u Medicinskom centru Flinders.

„Naša studija je otkrila da veličina grudi utiče na navike vežbanja i da operacija smanjenja grudi menja njihovu spremnost da vežbaju.“

Isključujući žene sa istorijom raka dojke, studija je imala za cilj da istraži kako veličina grudi utiče na navike žena u vežbanju i kako se to upoređuje sa ženama koje su bile podvrgnute operaciji smanjenja grudi.

Studija iz Južne Australije, uključujući vanrednog profesora Univerziteta Flinders Nicola Dean, promoviše važnost redovne vežbe za težinu i ishemijsku bolest srca i ukazuje na prepreke za subvencije australijske vlade za redukcijsku mamoplastiku kako je utvrđeno u australijskom Medicare programu beneficija.

„Pored potrebe da pacijenti imaju makrostiju, bol u predelu vrata ramena, postoji niz državnih zahteva za smanjenje grudi“, kaže vanredni profesor Dean.

„Na primer, postoje ograničenja indeksa telesne mase (BMI) u Kvinslendu, Viktoriji i Tasmaniji koja mogu dovesti do vremena čekanja od 12 meseci ili više.

„U Velikoj Britaniji, operacija smanjenja grudi preko Nacionalne zdravstvene službe varira na različitim lokacijama, što rezultira ‘lutrijom poštanskog broja’ jer se smanjenje grudi smatra postupkom nižeg prioriteta.

Pored poređenja između vremena takmičenja u trčanju na 5 km i veličine grudnjaka, BREAST-K studija je takođe posmatrala nivoe zadovoljstva veličinom šoljica — što je pokazalo više samozadovoljstva sa AA, A, B i C veličinama čaša nego DD, E, F, G i H ili veći.

Pored toga, zadovoljstvo životom i sreća bili su značajno povezani sa veličinom grudnjaka, pri čemu su veličine čašica veće od E pouzdano prijavljivale niže srednje rezultate.

„Prednostima operacije smanjenja grudi potrebno je više svesti i akademske podrške“, zaključuje dr Bakster.