Dve smrti u Konektikatu povezane sa bakterijama pronađenim u sirovim školjkama

Dve smrti u Konektikatu povezane sa bakterijama pronađenim u sirovim školjkama

Dva stanovnika Konektikata umrla su ovog leta od infekcija povezanih sa bakterijom pronađenom u sirovim školjkama ili morskoj vodi, saopštilo je u utorak državno Ministarstvo za javno zdravlje.

Poznato je da su tri osobe u državi zaražene bakterijom Vibrio vulnificus, zbog koje izgled, miris ili ukus ostrige ne čini drugačijim. Državni biro za akvakulturu saopštio je da ne veruje da je bilo koja od infekcija povezana sa školjkama iz Konektikata.

Dva od tri slučaja su infekcije rana koje nisu povezane sa morskim plodovima, saopštilo je zdravstveno odeljenje, a treća infekcija je bila stanovnica Konektikata koji je konzumirao sirove ostrige koje nisu ubrane sa Long Ajlend Sounda u objektu van države.

Sve tri žrtve su bile starosti između 60 i 80 godina, a dve smrti su se dogodile u julu, saopštilo je odeljenje, dodajući da je to prvi put da je Konektikat video slučaj Vibrio u poslednje tri godine.

Konektikat je dom uspešne industrije ostriga i sprovodi redovne testove na bakterije. Vibrio vulnificus nikada nije pronađen u državnim vodama, saopštilo je zdravstveno odeljenje, a većina infekcija je povezana sa školjkama iz mnogo toplijih voda u kojima bakterije mogu da napreduju.

Od 2014, država je takođe dodala zahteve dizajnirane da ohlade ostrige do tačke u kojoj bakterije ne mogu da prežive, saopštilo je odeljenje. U područjima visokog rizika, ubrane ostrige se odmah stavljaju u ledenu kašu. U područjima sa nižim rizikom od žetelaca se traži da ohlade ili zalede sve ostrige u roku od pet sati od berbe.