Litvanija će privremeno zatvoriti dva kontrolna punkta sa Belorusijom zbog napetosti na granici

Litvanija će privremeno zatvoriti dva kontrolna punkta sa Belorusijom zbog napetosti na granici

Litvanija je u sredu odlučila da privremeno zatvori dva od svojih šest kontrolnih punktova sa Belorusijom kasnije ove nedelje usred rastućih tenzija sa svojim istočnim susedom, saveznikom Rusije.

Vlada Litvanije saopštila je da će prelazi Tverecijus i Sumskas biti zatvoreni, a saobraćaj će biti preusmeren na granični prelaz Medininkai, koji je najveći od šest kontrolnih punktova u Litvaniji.

Odluka je doneta pošto su Litvanci sve više zabrinuti zbog prisustva plaćenika Vagnerove grupe povezanih sa Rusijom u Belorusiji.

„Glavni cilj je da se od 18. avgusta privremeno obustave operacije na ove dve tačke“, rekla je zamenica ministra saobraćaja Agne Vajukevičjute, dodajući da taj potez pruža mogućnost upućivanja službenika koji vrše granične kontrole na druge tačke.

Litvanija, baltička nacija koja je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza pre 33 godine, je demokratija koja pripada NATO-u i Evropskoj uniji. Bio je snažan oslonac Ukrajine i mesto utočišta poslednjih godina za mnoge koji su pobegli od autoritarnog gušenja u susednoj Belorusiji i pojačane represije u Rusiji.

Rustamas Liubajevas, komandant litvanske državne granične službe, rekao je da bi u Belorusiji moglo da bude do 4.500 Vagnerovih boraca, od kojih su neki stacionirani u blizini litvanske i poljske granice.

U susednoj Letoniji, Služba državne granične straže saopštila je u utorak da mobiliše dodatne graničare kako bi ojačala zaštitu spoljne državne granice, javila je novinska agencija LETA.

Ova odluka doneta je zbog naglog porasta hibridne pretnje na letonsko-beloruskoj granici proteklih dana, kada je otkriveno 96 pokušaja ljudi da pređu državnu granicu, kao i povećane uključenosti beloruskih vlasti u organizovanje protok ilegalnih imigranata.

Vlasti Letonije smatraju da su pokušaji režima beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da migrante potisne preko granica metodom hibridnog ratovanja protiv ovih zemalja.

LETA je saopštila da je službenicima Državne granične straže suspendovan godišnji odmor. Državna granična straža je takođe zatražila dodatnu podršku od Nacionalnih oružanih snaga i Državne policije.

Zemlje koje se graniče sa Belorusijom povećale su graničnu bezbednost otkako je hiljade Vagnerovih boraca stiglo u Belorusiju koja je saveznica Rusije u skladu sa sporazumom koji je okončao njihovu oružanu pobunu krajem juna i omogućio njima i njihovom lideru Jevgeniju Prigožinu da izbegnu krivične prijave.

Poslednjih dana Poljska, koja se nalazi južno od Litvanije, raspoređuje hiljade vojnika na svoju granicu sa Belorusijom, nazivajući to potezom odvraćanja jer se tenzije između dva suseda povećavaju.