Da li postoji veza između mentalnog zdravlja majke i njihove dece?

Da li postoji veza između mentalnog zdravlja majke i njihove dece?

Profesor antropologije UC Berkelei Andrev Vooioung Kim otkriva transformativne uvide u mentalno zdravlje, fokusirajući se na međugeneracijske efekte mentalnog blagostanja u Ugandi.

Pod naslovom „Neželjena iskustva majke u detinjstvu, mentalno zdravlje dece i posrednički efekat depresije majke: studija zasnovana na poprečnom preseku stanovništva u ruralnoj, jugozapadnoj Ugandi“, Kimov rad je objavljen u američkom časopisu biološke antropologije u maju. Ona istražuje duboku vezu između negativnih iskustava majki iz detinjstva (ACE) i mentalnog blagostanja njihove dece u ruralnoj Ugandi, naglašavajući posredničku ulogu majčinske depresije.

„Otkrili smo važnu vezu između ACE kod majki i mentalnog zdravlja njihove dece“, rekla je Kim. „Naši nalazi otkrivaju da depresija majke može igrati vitalnu ulogu u prenošenju ovih štetnih efekata kroz generacije, naglašavajući hitnost da se da prioritet podrška mentalnom zdravlju za ove porodice.“

Studija ne samo da otkriva značajnu vezu između majčinih ACE-a i problema mentalnog zdravlja dece, već takođe osvetljava potencijalnu ulogu majčinske depresije na ovom putu. Nalazi su poziv na akciju za rešavanje potreba mentalnog zdravlja, rekao je Kim, posebno u postkolonijalnim oblastima sa istorijom društvenog ugnjetavanja i povišenim stopama psihijatrijskog morbiditeta.