Studija pokazuje zdravstvene prednosti pekana, koji mogu suzbiti gojaznost i smanjiti upalu

Studija pokazuje zdravstvene prednosti pekana, koji mogu suzbiti gojaznost i smanjiti upalu

Svakodnevna konzumacija pekana može sprečiti gojaznost i niz povezanih zdravstvenih problema kao što su masna bolest jetre i dijabetes, prema zajedničkoj studiji Teksas A&M AgriLife naučnika.

„Broj gojaznosti i dijabetesa raste u savremenom društvu širom sveta, a trend konzumiranja ishrane sa visokim sadržajem masti je jedan od glavnih razloga pored načina života i genetske predispozicije“, rekao je dr Luis Cisneros-Zevalos, profesor hortikulture i nauke o hrani. na Odseku za hortikulturne nauke na Teksaškom A&M koledžu za poljoprivredu i životne nauke i pridruženi naučnik u Institutu za unapređenje zdravlja kroz poljoprivredu.

Cisneros-Zevallos, glavni istraživač studije, objavio je „Pekan i njegovi polifenoli sprečavaju gojaznost, steatozu jetre i dijabetes smanjenjem disbioze, upale i povećanjem potrošnje energije kod miševa hranjenih dijetom sa visokim sadržajem masti“ u časopisu Nutrients.

On objašnjava da pekani pomažu ljudima da održe telesnu težinu i spreče dijabetes uprkos konzumiranju ishrane sa visokim sadržajem masti.

Rad Cisneros-Zevalosa pruža naučne dokaze koji podržavaju tradicionalno saznanje u Americi da su pekani veoma hranljivi, rekao je dr Amit Dingra, šef Odeljenja za hortikulturne nauke.

„Zahvaljujući radu dr Cisneros-Zevallos, sada znamo koji potencijalni mehanizmi leže u osnovi te nutritivne koristi“, rekao je on. „Naše odeljenje je fokusirano na oblasti održivosti, dobrobiti i bezbednosti hrane, a ovo istraživanje ilustruje značaj hortikulturnih useva za ljudsko zdravlje.

Studija je sprovedena u interdisciplinarnoj saradnji sa Nacionalnim institutom za medicinske nauke i ishranu Salvador Zubiran, Meksiko.

Cisneros-Zevallos je rekao da su istraživači primenili pekan i ishranu sa visokim sadržajem masti na miševe i otkrili da pekan povećava potrošnju energije i smanjuje disbiozu i upalu. Studija je potvrdila da pekani moduliraju lipolizu masnog tkiva i mitohondrijalni oksidativni metabolizam u jetri i skeletnim mišićima.

Takođe je primetio da su antiinflamatorna svojstva pekana uočena u studiji smanjila upalu niskog stepena koja dovodi do hronične upale i razvoja niza preovlađujućih bolesti.

Nova funkcionalnost čini pekane superhranom, koja se može konzumirati direktno ili koristiti na rastućim tržištima funkcionalne hrane i dijetetskih suplemenata. Početna procena je da osoba teška oko 130 funti treba da konzumira 22 do 25 pekana dnevno da bi postigla zdravstvene beneficije.

Cisneros-Zevalos je rekao da će zajedničko istraživanje dovesti do budućih kliničkih studija dizajniranih da dalje razumeju pekan.

„Ovo zapažanje je ključno kada se osmišljavaju strategije za studije, što više znamo o jedinstvenim funkcionalnostima pekana, to je više mogućnosti za stvaranje zdravijeg proizvoda“, rekao je Cisneros-Zevallos. „Pekani su od ekonomskog i istorijskog značaja za Teksas i SAD, a njihova proizvodnja obezbeđuje stabilnost poljoprivrednicima. Ovaj rad će pomoći u razvoju novih upotreba i proizvoda od pekana.“