ISIS preuzeo odgovornost za pakistansku bombu

ISIS preuzeo odgovornost za pakistansku bombu

Teroristi Islamske države i Horasan preuzeli su odgovornost za nedeljni samoubilački napad u pakistanskoj provinciji Hajber Pahtunhva, koji je imao za metu predizborni miting partije Džamijat Ulema-e-Islam (JUI).

Grupa, poznata i kao ISIS-K, dala je izjavu o preuzimanju odgovornosti za eksploziju u ponedeljak. Pakistanska policija je već sumnjala u njih, usred spekulacija da je možda umešan deo talibana.

Procenjuje se da je oko 1.000 ljudi bilo u šatoru u gradu Kar kada je bombaš detonirao njegov samoubilački prsluk napunjen kugličnim ležajevima u blizini bine na kojoj je trebalo da govori lider JUI Fazal-ur-Reman.

Od ponedeljka uveče, broj mrtvih je iznosio 54, od kojih su 23 bila mlađa od 18 godina, rekao je za AFP zvaničnik za borbu protiv terorizma Šaukat Abas.

ISIS-K je takođe stajao iza samoubilačkog bombaškog napada na aerodromu u Kabulu u avgustu 2021. godine, u kojem je ubijeno 13 američkih vojnih lica i desetine avganistanskih civila, tokom američkog povlačenja iz Avganistana.

Pakistanske vlasti su prvobitno posumnjale na odvojenu talibansku grupu poznatu kao TPP, koja stoji iza dva smrtonosna bombaška napada u glavnom gradu provincije Pešavaru ranije ove godine. U eksploziji u januaru poginule su 74 osobe u džamiji. Još jedan bombaški napad u februaru takođe je pogodio džamiju i odneo živote preko 100 policajaca. TTP je takođe stajao iza bombaškog napada 2014. godine u kojem je ubijeno 147 ljudi, uglavnom učenika, u školi u Pešavaru.

Avganistanski talibani osudili su nedeljni napad u Karu, a portparol Zabihulah Mudžahid je tvitovao da se „takvi zločini ne mogu ni na koji način opravdati“.

Rehmanov JUI deo je vladajuće koalicije premijera Šehbaza Šarifa, koja je preuzela vlast u aprilu 2022. nakon što je zbacila premijera Imrana Kana putem glasanja o poverenju u Narodnoj skupštini.

Kan želi da se vrati na vlast na predstojećim opštim izborima i optužio je Šarifa da pokušava da ga zaustavi politički motivisanim optužbama. Novi izbori moraju biti održani u roku od 60 dana od 13. avgusta, kada bi parlament trebalo da se raspusti.