Nafta će imati najveći mesečni porast u više od poslednjih godinu dana

Nafta će imati najveći mesečni porast u više od poslednjih godinu dana

Cene nafte su se u ponedeljak kretale blizu tromesečnog maksimuma, i trebalo bi da zabeleže najveći mesečni rast u poslednjih godinu dana zbog očekivanja da će Saudijska Arabija produžiti dobrovoljne rezove proizvodnje do septembra i pooštriti globalnu ponudu.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 9 centi na 84,90 dolara po barelu do 0005 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate bila na 80,41 dolara po barelu, što je pad od 17 centi.

Septembarski Brent ugovor ističe kasnije u ponedeljak. Aktivniji oktobarski ugovor bio je 84,23 dolara po barelu, što je pad od 18 centi.

Brent i VTI su se u petak ustalili na najvišim nivoima od aprila, dobijajući petu nedelju zaredom, pošto su smanjenje zaliha nafte na globalnom nivou i očekivanja o prekidu povećanja američkih kamatnih stopa podržali cene. Obe su na putu da završe jul sa svojim najvećim mesečnim dobitkom od januara 2022.

Očekuje se da će Saudijska Arabija produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno (bpd) za još mesec dana, uključujući septembar, kažu analitičari.

„Cene nafte porasle su za 18 odsto od sredine juna pošto su rekordno visoka potražnja i saudijsko smanjenje snabdevanja vratili deficite, i pošto je tržište napustilo svoj pesimizam rasta“, rekli su analitičari Goldman Saksa u belešci od 30. jula.

„I dalje očekujemo da će dodatni saudijski rez od 1 milion barela dnevno trajati do septembra, a da će biti prepolovljen od oktobra.

Banka je zadržala svoju prognozu za Brent na 86 dolara po barelu za decembar i očekuje da će cene porasti na 93 dolara u drugom kvartalu 2024.

Goldman Sachs je procenio da je globalna potražnja za naftom porasla na rekordnih 102,8 miliona barela dnevno u julu i revidirala je potražnju za 2023. za oko 550.000 barela dnevno na osnovu jačih procena ekonomskog rasta u Indiji i Sjedinjenim Državama, nadoknadivši pad za kinesku potrošnju.

„Čvršća tražnja dovodi do umereno većeg deficita u drugoj polovini 2023. nego što se očekivalo, u proseku od 1,8 miliona barela dnevno, i skromnog deficita od 0,6 miliona barela dnevno u 2024.“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Ekkon Mobil-a (KSOM.N) Darren Voods rekao je da kompanija očekuje rekordnu potražnju za naftom ove i sljedeće godine i da bi to moglo pomoći u povećanju cijena energije u drugoj polovini godine.

U SAD su energetske kompanije u julu smanjile broj naftnih platformi osmi mesec zaredom za jedan na 529, rekao je Baker Hughes u svom nedeljnom izveštaju u petak.