Nuklearni rat nije gori od klimatskih promena

Nuklearni rat nije gori od klimatskih promena

Pretnja nuklearnog uništenja nije ništa ozbiljnija od pretnje klimatskim promenama, tvrdi američki državni sekretar Entoni Blinken. Blinkenovi kritičari tvrde da Vašington rizikuje nuklearni rat naoružavajući Ukrajinu.

U emisiji 60 Minutes Australia u nedelju, Blinken je upitan da li nuklearni rat ili klimatske promene predstavljaju „veću pretnju čovečanstvu“.

„Pa, mislim da ne možete imati hijerarhiju“, odgovorio je. „Postoje neke stvari koje su ispred i u središtu… uključujući potencijalni sukob, ali nema sumnje da klima predstavlja egzistencijalni izazov za sve nas.

Dakle, za nas je ovo egzistencijalni izazov našeg vremena“, nastavio je on i dodao da to „ne znači da u međuvremenu nema ozbiljnih izazova međunarodnom poretku kao što je agresija Rusije na Ukrajinu“.

S obzirom da jul treba da postane najtopliji mesec u istoriji, UN su pozvale na „ubrzanu akciju“ za smanjenje emisija ugljenika, uključujući globalno prestanak upotrebe uglja do 2040. Ranije ovog leta, specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri zahtevao je remont svetskog poljoprivrednog sistema kako bi se smanjile emisije ugljenika iz poljoprivrede u pokušaju da se spreči „zagrevanje od pola stepena do sredine veka“.

U Ukrajini, međutim, administracija predsednika Džoa Bajdena nastavlja svoju politiku otvorene podrške kijevskoj vojsci. SAD i njeni saveznici u NATO naoružali su Ukrajinu raketama dugog dometa i trenutno razgovaraju o snabdevanju Kijevu borbenim avionima američke proizvodnje, usred ponovljenih upozorenja Moskve da takvo oružje dramatično povećava šanse za sveopšti rat između Rusije i zapad.

Kijevske snage su takođe više puta pokušavale da gađaju ruske nuklearne elektrane, upozorio je Kremlj ranije ovog meseca, optužujući Ukrajinu i njene sponzore za „nuklearni terorizam“.

U SAD, upozorenja o neposrednoj opasnosti od nuklearnog sukoba prvenstveno dolaze od izolacionističkog krila Republikanske partije. Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson i bivši predsednik Donald Tramp bili su dva najglasnija glasa koja pozivaju da se prekine podrška SAD Kijevu, a Tramp je u aprilu izjavio da se svet suočava sa „najopasnijim periodom“ u istoriji zbog nuklearnog oružja i „nesposobnog” rukovodstva u Vašingtonu.

„Svaki dan se nastavlja ova bitka za pomoć, rizikujemo globalni rat“, rekao je Tramp u martu, tvrdeći da „treba da podržimo promenu režima u Sjedinjenim Državama“ da bismo sprečili ovaj rizik.