Kina kaže da američka vojna pomoć Tajvanu neće odvratiti njenu volju da ujedini ostrvo

Kina kaže da američka vojna pomoć Tajvanu neće odvratiti njenu volju da ujedini ostrvo

Kina je optužila Sjedinjene Države da su Tajvan pretvorile u „skladište municije“ nakon što je Bela kuća objavila paket vojne pomoći za Tajpej u vrednosti od 345 miliona dolara, a samoupravno ostrvo je u nedelju saopštilo da prati šest brodova kineske mornarice u vode sa njenih obala, piše AP.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom izdala je saopštenje u subotu uveče protiveći se vojnoj pomoći Tajvanu, za koji Kina tvrdi da je sopstvena teritorija.

„Bez obzira koliko novca poreskih obveznika običnih ljudi potroše… tajvanske separatističke snage, bez obzira koliko američkog oružja, to neće poljuljati našu odlučnost da rešimo tajvanski problem. Ili da poljuljamo našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše domovine“, rekao je Čen Binhua, portparol Tajvanske kancelarije.

„Njihove akcije pretvaraju Tajvan u bure baruta i municije, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu“, navodi se u saopštenju.

Kineska narodnooslobodilačka armija povećala je svoje vojne manevre poslednjih godina usmerene na Tajvan, šaljući borbene avione i ratne brodove da kruže oko ostrva.

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana je u nedelju saopštilo da je pratilo šest brodova kineske mornarice u blizini ostrva.

Vladajuća administracija Tajvana, predvođena Demokratskom progresivnom strankom, pojačala je kupovinu oružja od SAD kao deo strategije odvraćanja od kineske invazije.

Kina i Tajvan su se podelili usred građanskog rata 1949. godine, a Tajvanom nikada nije vladala vladajuća kineska Komunistička partija.

Za razliku od prethodnih vojnih kupovina, najnovija serija pomoći deo je predsedničkih ovlašćenja koje je prošle godine odobrio Kongres SAD za vađenje oružja iz trenutnih američkih vojnih zaliha — tako da Tajvan neće morati da čeka na vojnu proizvodnju i prodaju.

Dok je Tajvan kupio oružje u vrednosti od 19 milijardi dolara, veliki deo ga tek treba da bude isporučen Tajvanu. Vašington će na Tajvan poslati prenosive PVO sisteme, obaveštajne i nadzorne kapacitete, vatreno oružje i projektile.