Grip tokom trudnoće može dovesti do promena u imunološkoj funkciji potomstva

Grip tokom trudnoće može dovesti do promena u imunološkoj funkciji potomstva

Nova studija na miševima sugeriše da uobičajeni oblik gripa tokom trudnoće može uticati na sledeću generaciju narušavanjem imunološke funkcije u crevima. Studija je objavljena pre štampanja u American Journal of Phisiologi-Gastrointestinal and Liver Phisiologi pod naslovom „Infekcija virusom gripa A tokom trudnoće izaziva imunološke promene u limfoidnim tkivima povezanih sa crevima kod potomaka miševa“.

Virus gripa A, takođe poznat kao grip, je infekcija sa središtem u respiratornom sistemu. Uobičajeni simptomi ove vrste gripa uključuju bol u grlu, kašalj, kijanje, bolove u telu i groznicu. Virus može izazvati ozbiljne komplikacije u trudnoći i ponekad može biti fatalan.

Iako influenca A ne prolazi kroz placentu i ne inficira direktno fetus, trudnice koje su zaražene gripom A mogu imati povećan rizik od prevremenog porođaja beba sa malom porođajnom težinom. Međutim, ne zna se mnogo o kasnijem zdravstvenom statusu beba rođenih od roditelja koji su imali grip tokom trudnoće.

U novoj studiji, istraživači su proučavali mišji model gripa A tokom trudnoće. Istraživački tim je posmatrao uzorke limfoidnog tkiva povezanog sa crevima (GALT) potomaka rođenih od ženki miševa zaraženih gripom. GALT je značajna komponenta imuniteta sluzokože u digestivnom traktu i reprezentativan je za imuni sistem tela u celini. GALT je prisutan u tankom crevu, slepom crevu i cekumu, maloj kesici koja se nalazi na početku debelog creva.

Istraživački tim je otkrio da virus gripa A utiče na fiziologiju creva potomaka na različite načine:

Infekcija gripom nije dovela do anatomskih promena u gastrointestinalnom sistemu, kao što su telesna težina ili dužina creva.

Prethodna istraživanja su sugerisala da je aktivacija imuniteta izazvana gripom kod roditelja tokom trudnoće povezana sa „atipičnim neurorazvojom“ kod potomaka, ali pošto grip A ne prolazi kroz placentu, razlozi za ovu pojavu su još uvek nepoznati.

Dalja studija će pomoći da se utvrdi da li grip tokom trudnoće može da promeni mikrobiom cekalnog creva kod potomstva i ako jeste, „kako takve promene mogu uticati na preslušavanje unutar ose creva i mozga i potencijalni doprinos neurološkim poremećajima kod potomstva izazvanim gestacijskim [influencom A]“, napisali su istraživači.