Studija otkriva dokaze da fibroblasti mogu biti direktno uključeni u razvoj raka želuca

Studija otkriva dokaze da fibroblasti mogu biti direktno uključeni u razvoj raka želuca

Ćelije fibroblasta igraju ključnu ulogu u popravljanju oštećenog tkiva i patološkim ožiljcima. Sada su istraživači Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt otkrili dokaze o njihovoj direktnoj umešanosti u razvoj raka želuca.

Ovi nalazi, objavljeni u časopisu Gastroenterologija, mogli bi da dovedu do novih intervencija za prevenciju raka želuca, trećeg vodećih uzroka smrti od raka širom sveta nakon maligniteta pluća i kolorektalnog creva.

Do nedavno je bilo teško identifikovati koje ćelije su uključene u korake koji vode do raka želuca, posebno razvoj prekanceroznih lezija želuca zvanih metaplazija, a kasnije i displazija, pojava abnormalnih ćelija.

„Naše studije su pokazale da određene podgrupe fibroblasta prisutni u želucu pacijenata sa metaplazijom i rakom mogu da promovišu tranziciju prekancerozne metaplazije ka displaziji“, rekao je James Goldenring, MD, Ph.D., Paul V. Sanger profesor hirurgije i zam. katedra za istraživanje u Odseku za hirurške nauke.

Godine 1999. Goldenring i njegove kolege su prvi opisali metaplaziju koja eksprimira spazmolitičke polipeptide (SPEM), lozu metaplastičnih ćelija u želucu koje se razvijaju iz normalnih ćelija koje luče proteine nakon oštećenja sluznice želuca. Hronična perzistencija ovih ćelija može dovesti do razvoja raka želuca.

Već nekoliko godina koriste metaplastične i displastične gastroide, trodimenzionalne kulture epitelnih ćelija izolovanih iz sluznice stomaka miševa i ljudi, da identifikuju karakteristike populacija prekanceroznih matičnih ćelija.

U najnovijoj studiji, istraživači su izolovali četiri različite podskupine fibroblasta iz strome, tkiva koje okružuje sluznicu želuca, kod zdravih ljudi i onih sa rakom želuca.

Jedna podskupina fibroblasta je proširena kod pacijenata sa metaplazijom i rakom u poređenju sa zdravim kontrolama. Kada su kultivisani sa SPEM gastroidima, ovi fibroblasti izvedeni iz metaplazije ili raka izazvali su poremećen rast, gubitak metaplastičnih ćelijskih markera i povećanje markera displastičnih ćelija, što ukazuje na tranziciju metaplastičnih ćelija ka raku.

Uzgoj metaplastičnih gastroida sa kondicioniranim medijima iz laboratorijskih posuda u kojima su ovi fibroblasti uzgajani takođe je promovisalo displastičnu tranziciju, sugerirajući da se displastična progresija može ubrzati faktorima koje luče fibroblasti u blizini metaplastičnih epitelnih ćelija u sluznici želuca.

Ovi nalazi ukazuju na to da ćelije SPEM loze pod uticajem izmenjenih populacija fibroblasta mogu evoluirati do displazije bez prolaska kroz srednje korake.

Iako je potrebno dalje istraživanje, ciljanje na ovu podskupinu fibroblasta i faktore koje oni luče može biti efikasan način da se blokira progresija od prekanceroznih lezija želuca do raka želuca, zaključili su istraživači.