SAD uvele sankcije meksičkim državljanima zbog ilegalne trgovine fentanilom

SAD uvele sankcije meksičkim državljanima zbog ilegalne trgovine fentanilom

Ministarstvo finansija SAD uvelo je u sredu sankcije za 10 meksičkih državljana i jednu kompaniju u zemlji zbog njihove navodne umešanosti u ogromnu mrežu ilegalne trgovine fentanilom Sinaloa kartela, preneo je Rojters.

Američko ministarstvo finansija optužuje 10 ljudi za veze sa dobavljačima hemikalija prekursora koji se koriste za pravljenje fentanila, leka protiv bolova koji izaziva veliku zavisnost koji je podstakao opioidnu krizu u Sjedinjenim Državama i nagli porast smrtnih slučajeva od predoziranja.

U sredu su na sankcionisanoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) dodani Noel Lopez Perez, brat druge žene Hoakina „El Čapa“ Guzmana, i Rikardo Paez Lopez, rođak najmlađeg od El Čapovih sinova.

Sinovi, poznati kao „Los Chapitos“, optuženi su da su vodili frakciju kartela Sinaloa nakon hapšenja njihovog oca 2016. i izručenja SAD godinu dana kasnije. Četvrti sin, Ovidio Guzman Lopez, uhvaćen je u Meksiku ranije ove godine.

Ministarstvo finansija SAD je takođe sankcionisalo uvozno-izvoznu kompaniju REI Compania Internacional i njenog većinskog akcionara zbog navodnog primanja hemikalija iz Kine.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je nakon saopštenja Ministarstva finansija da se SAD ponašaju „odgovorno“ u borbi protiv fentanila i drugih droga, ali da je potrebno učiniti više.

„Neophodno je prisustvovati uzrocima problema“, rekao je on tokom svoje redovne jutarnje konferencije za novinare. „Složeno je.“

Lopez Obrador je dodao da će se njegova ministarka bezbednosti Rosa Icela Rodriguez ovog meseca sastati sa savetnicom za unutrašnju bezbednost SAD Elizabet Šervud-Randal kako bi razgovarali o problemu.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena traži povećanu saradnju Meksika i Kine u zaustavljanju protoka fentanila i njegovih hemikalija prekursora.